Лавина затрупа няколко души в австрийската област Тирол край границата с Германия днес следобед и в момента се провежда спасителна операция, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Един скиор е мъртъв, а други четирима са спасени, съобщи австрийската полиция. "От четиримата спасени живи, един е ранен", заяви говорителят на полицията Майкъл Едер. По думите му петимата са били на излет по ски бягане, когато са били ударени от лавината, паднала извън ски пистата в залесена част. На този етап няма никакви подробности за самоличността или националност на пострадалите.

Спасителната акция е затруднена, тъй като огромна снежна маса е затрупала шосетата, водещи към мястото на лавината, и се използват само хеликоптери. На място работят пожарникари, полицаи и обучени кучета, издирващи затрупаните.

"Ние продължаваме да търсим други, които лавината да е погребала, но сега става тъмно и ще стане все по-трудно да се намери някой", допълни Едер.

Снежната грамада е минала покрай хотел в залесена местност, северно от езерото Планзее, но не е засегнала самата сграда на хотела. 

В същия регион Тирол - на 35 км от Ландек, близо до границата с Швейцария, на днешния ден преди точно 20 години падна една от най-смъртоносните лавини в историята на Австрия. Тогава 31 души загиват, пометени от тоновете сняг.