"Внезапно стана тъмно, а след това дойде и ужасяващият звук. Изведнъж се оказах затрупана със сняг и загубих съзнание" - това разказва туристка, оцеляла след падането на една от най-смъртоносните лавини в Европа. Тя е извадена жива изпод снега след три часа. Спасени са и други, но 31 души загиват, буквално пометени от тонове сняг.

Скрийншот: YouTube

Трагедията в малкото курортно австрийско селище Галтюр се разиграва точно преди 20 години - на 23 февруари 1999 г.

Мястото се намира в Алпите - регион Тирол - на 35 км от Ландек, близо до границата с Швейцария. Селото е създадено в началото на 13 век от местните тиролски племена. На техния език "galtür" означава култура. По време на Тридесетгодишната война в Европа през 17 век то е разрушено почти до основи - много къщи и църквата са опожарени. Едва през 19 век са построени пътища, а тогава Галтюр се състои само от новата си малка църква, хан и 8 къщи и е един от най-бедните райони в страната.

Скрийншот: YouTube

През 20 век обаче постепенно селището започва да придобива известност със своите условия за ски туризъм и местните намират нов, значително по-доходоносен начин да се прехранват.

Тъй като Галтюр се намира в район с голяма лавинна опасност, той е разделен на три зони според нейната степен:

Червена - близо до планинските части - голяма лавинна опасност

Жълта - не много далече от планинските части - средна лавинна опасност

Зелена - далеч от планинските части, около центъра на селището - без лавинна опасност.

Бедствието е толкова голямо, че има не само жертви, но и много разрушения

Скрийншот: YouTube

По ирония на съдбата обаче, когато в онзи фатален февруарски ден селото е ударено от лавина с невиждан дотогава размер, пораженията са огромни дори в центъра, смятан дотогава за най-безопасното място. 

Ударът

Embed from Getty Images

Десетки коли са буквално отнесени от стихията

Когато това се случва, Галтюр е в разгара на зимния сезон и хиляди скиори от целия свят прекарват ваканцията си там. Около 16,00 часа изведнъж тръгва лавина. За по-малко от минута 57-ма души са затрупани под метри твърд сняг. Местните служби организират спасителна операция, при която живи са извадени 26 души, сред тях и четиригодишно момченце в състояние на остра хипотермия. Други 31 обаче нямат този шанс. Разрушени са и 7 сгради. 

По-късно става ясно какви са били размерите на бедствието - над 50-метрова стена от 300 000 тона сняг, движещ се с над 290 км/ч надолу по склона Грискобелн. На върха на планината тя тежи 170 000 тона, но при спускането си увеличава почти двойно теглото си. Лавината се счита за най-страшната в Алпите за 40 години. 

Embed from Getty Images

Хиляди туристи са евакуирани след инцидента

Малко след катастрофата постъпват обаждания към службите в Ландек и Инсбрук за помощ. Но те отказват поради лошите условия и Галтюр се оказва изолиран от целия свят. Местните спасителни екипи трябва да действат през нощта, използвайки оскъдния си брой спасителни кучета и фенери. Напътствани от четириногите, те трябва да копаят огромни количества твърд сняг, за да извадят затрупаните.

Скрийншот: YouTube

Обикновено хората не издържат повече от два часа живи в това състояние, така че екипите знаят, че трябва да действат бързо. Но и след изтичането на тези два часа те не се отказват и наистина откриват още оцелели. Един от последните спасени е германската скиорка Криста Фрауберг, издържала под дебелия сняг над 5 часа - до намирането ѝ в 21:30 ч.

В архивите остава и името на кучето Хайко, открило най-много хора в снега.

Предпазна каменна стена срещу лавини е издигната след инцидента

Снимка: Wikipedia

Военни хеликоптери "Блекхоук" и граждански вертолети от Австрия, Германия, Швейцария, Франция и САЩ са ангажирани в една от най-големите спасителни операции на новата история на Австрия. На ранените и тези с дихателни затруднения е оказана първа медицинска помощ и са откарани в болници. За щастие, всички те се възстановяват. 

Поради продължаващата опасност от лавини пък дори тези туристи, които не са пострадали, са евакуирани по въздух. 

Скоро след трагедията Галтюр става медийна сензация и десетки телевизии показват селцето на света. На 5 юли 2005 година National Geographic Channel излъчва филма "Alpine Tsunami" от поредицата "Мигове от катастрофата", който разказва за случилото се и последиците от него.

В памет на загиналите...

Снимка: Wikipedia

Установено е, че причина за лавината е топъл фронт от Средиземноморието, преминал през януари 1999 и увеличил температурите до 4°C - така снегът започнал да се топи. Скоро след това обаче топлият фронт се срещнал студен, изващ от Скандинавия. Това създало условия за обилни снеговалежи в края на януари и през целия февруари. На 23 февруари част от натрупвания месец сняг се откъсва от върха и пада, причинявайки опустошителните последствия. Очевидци разказват, че всичко е станало за секунди.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Днес в Галтюр, където живеят по-малко от 1000 души на площ от 121 квадратни километра, продължава да бъде посещаван курорт. Взети са всякакви мерки срещу лавини, но споменът за трагедията не е изличен.