Дойде време и то се вижда, че българските граждани искат от своята държава това, което заслужават - сигурност, защита, и да не убиват нашите деца по пътищата. Вярвам, че това може и трябва да бъде постигнато тук и сега. Това заяви главният прокурор Иван Гешев, който участва в кръгла маса на тема "За мащабни действия срещу войната по пътищата", организирана от Института за пътна безопасност.

По данни, изнесени на форума, загиналите при катастрофи от януари 2019 до октомври 2022 г. са 2072 души.

Той добави, че е бесен от това колко много жертви има по пътищата. Според главния прокурор държавата наблюдава безучастно, а отношение към пътната безопасност има закриването на спецправосъдието, което е довело до бум на престъпността.

"Надявам се и знам, че можем и трябва да спрем войната по пътищата. Бесен съм, защото решенията са ясни, не са трудни за изпълнение, готови модели има в ЕС. Оставам с впечатление, че държавата е безучастна, защото е по-лесно да закриеш специализирани структури, защото става дума за 3 млрд. лв., по-важно за някои политици от интересите на хората", допълни обвинител №1.

Обсъжданията бяха открити от шефа на Института по пътна безопасност Богдан Милчев, който отбеляза, че на събитието не присъстват президентът, министър-председателят, министри, а има експерти и представители на агенции. Милчев допълни, че ангажиментът за справяне с жертвите по пътищата е на изпълнителната власт, а днес тук са само законодателната и съдебната власт.

По думите му министри от кабинета е трябвало да присъстват, имало е писмено потвърждение, но според него има разпореждане да не дойдат, защото на събитието ще бъде главният прокурор. "Тази война между институциите, която се води, не е войната, която трябва да проведем на пътя", добави Милчев.

Усещането за държава у нас отсъства, усещането за власт, за сигурност отсъства, както и за активност, каза пък председателят на Народното събрание Вежди Рашидов. Той уточни, че на събитието днес не присъстват министри, но не трябва да се води война между институциите.

Крайно време е да се огледаме, да си направим функционираща, а не воюваща държава, защото няма да има край войната по пътищата и не само, каза още Рашидов. Той отчете, че жертвите вследствие на катастрофи са повече, отколкото във военен конфликт.

По време на форума ще се обсъди Пътна карта, изготвена от Института за пътна безопасност, която предлага нов модел на управление. Основните стълбове в нея са структурни промени в управлението на риска, нов закон за движение по пътищата, създаване на отворена информационна система по безопасност на движение по пътищата и други.