Две жени са с опасност за живота след падане от електрическа тротинетка в град Бяла, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Варна.

Около 22,30 ч. на 29 юли в Бяла 27-годишна водачка на индивидуално електрическо превозно средство губи контрол над него и заедно с 36-годишната й пътничка падат на пътното платно, при което и двете си удрят главите.

Пострадалите са транспортирани до болница "Св. Анна" - Варна, където са установени травми, които създават опасност за живота им, настанени са за лечение в болницата.

Образувано е досъдебно производство.

Зачестяват инцидентите с  индивидуални електрически превозни средства. По-рано този месец 36-годишен мъж бе с опасност за живота след падане от тротинетка в Сливен. Преди това подобен инцидент претърпя момиче във Варна на кръстовище в града. Предходният месец пък 5-годишно дете падна при бързо спускане с тротинетка в Морската градина в Бургас. Изследванията показаха кръвоизлив в мозъка и се наложи да бъде направена животоспасяваща операция от екип нервохирурзи.

Специалисти предупреждават да се използват предпазни каски.

Заради зачестилите инциденти столичните общински съветници приеха нови правила за движение на тротинетките. Забранено е движението им в паркове, градини, площади, тротоари и по пешеходни зони. Поискаха и софтуерно да се ограничи скоростта до 5 km/h в зоните, в които е забранено движението им, а във всички останали - до 25 km/h. Забрана има и за управление след употреба на алкохол или наркотични вещества. Предвидените санкции варират от 50 до 1000 лв.