В София се въвеждат нови ограничения и глоби за електрическите тротинетки, стана ясно на брифинг на председателя на Столичен общински съвет Георги Георгиев.

"Не обявяваме война на електрическите тротинетки. Те са бърз и екологичен транспорт. Не искаме да създадем трудност, но искаме да осигурим безопасна градска среда, обясни Георгиев, цитиран от bTV.

"Имаме няколко насоки. Основният акцент е да ограничим неправилното паркиране в паркове, пешеходни пространства и площади. Най-притеснителни са инциденти, при които се удрят пешеходци", добави той.

В Париж приеха кардинално решение на референдум - забраниха изцяло електрическите тротинетки. Предлагаме максимална скорост от 25 км/час. 2000 са тротинетките под наем. По данни на КАТ в София за две години имаме над 1600 нарушения, санкционирани от МВР", посочи Георгиев. На първо място се забранява движението на тротинетките в паркове, градини, площади, тротоари и пешеходни зони. Това обхваща пространството пред НДК.

Тротинетките могат да се бутат през посочените места.

"Задължаваме фирмите, които отдават тротинетки под наем, да ограничат софтуерно скоростта на тротинетките, като в паркове и градинки то ще е до 5 км/час. Личните тротинетки също ще се бутат. Глобата е 50 лева", обясни председателят на СОС. Следващата забрана е за паркиране до метростанции, детски площадки, паркове, градини, входове.

"В тези пространства е напълно забранено. В паркове и градини ще има зони на входните алеи, в които да се оставят тротинетките. Ако се остави тротинетка на забранено място, таксуването ще продължи", каза още той и уточни, че не може да се окаже контрол върху паркирането върху тротоарите. Въпреки това граждани ще могат да подават сигнали за неправилно паркирани тротинетки. Новите правила първо трябва да бъдат гласувани от Столичния общински съвет.