Петгодишно момче бе оперирано по спешност от неврохирурзите в УМБАЛ Бургас след инцидент с тротинетка, съобщават от лечебното заведение в крайморския град.

Детето пада след бързо спускане по стръмно надолнище в Морската градина и си удря главата. Изследванията показват кръвоизлив в мозъка и се налага операция, за да се запази животът му.

Тя е извършена по спешност от неврохирурзите д-р Светлозар Георгиев и д-р Светослав Тодоров. След няколкодневен престой в болницата детето е изписано и благополучно се прибира у дома си.

"Благодарим на целия персонал, на най-добрия и вълшебен доктор Тодоров, на всички вълшебни сестри, които неотлъчно и неуморно бяха до него, на всички санитари, които се грижеха за нас и организираха "возене" с количка и легло. Благодарим на всички от отделението на НХО за всеотдайността, за професионализма, за положените грижи и внимание", написаха родителите при раздялата с екипа.

Снимка: УМБАЛ Бургас

"За щастие, всичко завърши щастливо, но можеше и да не е така. Молим всички родители - използвайте предпазни каски дори и при най-малките деца, колкото и безобидна да ви се струва тротинетката", съветва д-р Светослав Тодоров, който е оперирал малкия пациент.

Възрастните също следва да дават пример и да не подценяват безопасността си. Случаите, в които в болницата постъпват възрастни велосипедисти след удряне в стълб или внезапно падане, не са малко. Част от тях стигат и до реанимация, с голям риск от фатален изход, посочва той.

В неврохирургията има сезонност - обикновено когато започнат инцидентите с велосипеди и тротинетки, разбираме, че лятото е дошло, обясняват от УМБАЛ Бургас.

През лятото възможностите за спорт на открито са повече - и за деца, и за възрастни. Но молбата на неврохирургичните екипи е "бъдете предпазливи". Добре е да се използват каски и други подходящи предпазни средства не само при спорт, а и при бране на сезонни плодове - череши, кайсии, орехи, както и ремонтни дейности по фасадите у дома. Аквасъоръженията - басейни, пързалки, аквапаркове, също трябва да се използват с повишено внимание.