Пожари горят едновременно в различни райони на България, а от МВР обявиха червен код за риск в страната, като най-висок е той за 11 области - най-вече в Южна и Източна България.

Пожар е възникнал в гориста местност между Казанлък и Мъглиж над депото за отпадъци на Община Казанлък. В близост се намират и складове на "Арсенал", уточнява Нова телевизия.

Пламъците са тръгнали недалеч и от сметището на община Мъглиж.

На мястото са се отзовали два пожарни автомобила, каза пред БТА Цветомир Цонков, който е началник група "Държавен противопожарен контрол" към Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Казанлък.

Към момента няма опасност огънят да се разрасне и да достигне до военната продукция.

Гори гориста местност, недалеч от Казанлък и складове на военния завод

Скрийншот: Нова телевизия

Изгоря и около 50 дка гора в планината Голо Бърдо в участъка над Радомир. Изпепелени са и 30 декара сухи треви и храсти, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) в Перник.

Пет автомобила и шестнайсет огнеборци са участвали в потушаването на огъня. В овладяването му са се включили и горски служители. Няколко часа по-късно пожарът е локализиран. Спасени са десетки декари борови насаждения.

Причината за запалването е в процес на установяване. Към момента един противопожарен екип осъществява дежурство на място.

В началото на август пожар унищожи три декара пшеница и 12 декара сухи треви в радомирското село Негованци.

От пожарната служба напомнят, че паленето на стърнища, сухи треви и храсти е абсолютно забранено. От Община Радомир през юли публикуваха информационна брошура, в която са посочени най-честите причини за възникване на пожари и препоръки за недопускането им.

Горят и няколко имота във вилна зона "Курткая" в Ямбол, съобщиха от областната полиция. Сигнал за пожара е подаден малко след 13 часа. На място са две пожарни и огнеборци.

От полицията в Ямбол съобщиха и за още един пожар, избухнал малко след 12 часа в къща на ул. "Черно море" в град Елхово. Покривът на двуетажната къща е обхванат от пламъци, на място са се отзовали общо четири екипа огнеборци за справяне със ситуацията и полицейски екип. Районът около пожарa е силно задимен.

Няма пострадали хора и при двата случая от Ямболско. 

Трети ден в Сакар бушува голям горски пожар, край четири села в Свиленградско, макар вече да е под контрол, той се разпростря на 15 000 декара. Заради огнената стихия община Свиленград обяви бедствено положение. Огънят премина през едно от селата и изпепели селскостопански постройки и дворни места. 30 километра на изток гори и широколистна гора между селата Младиново, Пъстрогор, Момково и Васково.

"Пожарът е под контрол и ситуацията е малко по-спокойна. Късно снощи обаче огънят на няколко пъти е сменял посоката си. Бил е труден за овладяване. Горят около 15 000 декара, като 7000 декара от тях са гори", обясни областният управител на Хасково Генка Райчева.

Заради повишения риск и зачестилите пожари е обявен червен код за пожароопасност за днес и следващите два дни, съобщават от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) - МВР, на страницата си във Фейсбук.

Оттам предупреждават гражданите да бъдат внимателни и да спазват правилата за пожарна безопасност. Според споделената от ГДПБЗН карта на НИМХ, за пожароопасност в страната, в най-голям риск са части от областите Благоевград, Русе, Разград и Силистра, както и областите Хасково, Кърджали, Стара Загора, Ямбол, Сливен, Бургас и Пловдив.

"Не палете огън на открито. Не изхвърляйте неизгасени кибритени клечки и угарки от цигари. Техниката, използвана на полето и в гората, трябва да е технически изправна", посочват от ГДПБЗН.

Общо 174 пожара са ликвидирани в страната за последното денонощие. Реагирано е на 208 сигнала за произшествия, при които има един пострадал човек.