Големият пожар в Свиленградско се разраства и вече се развива на 15 000 декара площ, от които 7000 горски масив, съобщи на брифинг областният управител на Хасково Гинка Райчева. Огънят пламна в ранния следобед в събота и обхвана площи в землищата на свиленградските села Пъстрогор, Младиново, Момково и любимецкото Васково.

"Пожарът е под контрол, но с увеличена площ, от 15 декара. Снощи към 23 часа е горяла борова гора. Вятърът е сменял посоки, излизал е огън на пътя Пъстрогор - Младиново, но е бил овладян от екипите", обясни Райчева.

И днес огнеборците продължават работата си по гасенето с наличните сили - 15 команди пожарникари, три автомобила на лесничейството, шестима души доброволци от Свиленград и 20 души от местното население. Община Свиленград е осигурила две водоноски, помагат и две тежки верижни машини.

Заради размерите на огнената стихия вчера кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев обяви бедствено положение. Засега хората и техниката са достатъчни, увери Райчева. Няма нужда от повече техника, защото тя не може да влезе на пресечения терен, посочи тя.

На репортерски въпрос областният управител отговори, че засега няма информация за хода на разследването на причините за пожара, който по първоначална информация е тръгнал от пасище в землището на село Младиново.

Райчева припомни още, че вчера е издала заповед за забрана на всякакви лесотехнически и земеделски дейности на територията на областта. За особено недопустими се смятат дейностите по почистването на стърнища, пасища, ливади и горски територии. Органите на МВР ще следят за изпълнението на нареждането, а законът предвижда санкции при неспазването му, предупреди тя.

За последното денонощие пожарникари в страната са ликвидирали общо 174 пожара, съобщиха на сайта си от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН). Реагирано е на 208 сигнала за произшествия, при които има един пострадал човек. При 32 пожара е имало преки материални щети, от които девет в жилищни постройки и пет - в спомагателни и паянтови постройки.

При 142 случая не е имало преки материални щети, съобщават от ГДПБЗН, от тях 93 са в сухи треви и храсти, четири - в стърнища, 41 - в отпадъци. Извършени са 26 спасителни дейности и помощни операции, от които шест при катастрофи в транспортни средства и една при промишлени аварии.

Получени са и осем лъжливи повиквания.