Токът ни е от вътрешни трафопостове, няма връзка с кабела, убил момчето. Това съобщават от столичната университетска болница "Св. Иван Рилски" в своя официална позиция във връзка с нелепата смърт на 16-годишно момче в София.

Докладът от лечебното заведение е изпратен до здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Детето почина в неделя, ударено от ток, стъпвайки върху улична шахта.

В последствие стана ясно, че оголеният кабел е бил свързан с павилион пред болницата. Това е и причината министърът да поиска да се направи както външна, така и вътрешна проверка.

Ето какво съобщават от болницата:

"Уважаеми проф. Ангелов,
Във връзка с трагичния инцидент с починалото на 14.02.2021 г. дете в близост до сградата на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", не разполагаме с каквато и да е конкретна информация, освен публикациите в пресата.

Електрозахранването ни се извършва от два трафопоста, които се намират на територията на Болничния комплекс - във вътрешния двор на Инфекциозна болница и в сутерена на сградата на НЦОЗА (Национален център по обществено здраве и анализи). УМБАЛ "Св. Иван Рилски" няма касателство към други източници на електрозахранване".

В същото време под ръководството на Софийска градска прокуратура се води разследване по образувано досъдебно производство за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност.

Към настоящия момент е установено, че малко след 12 ч. на 14 февруари на телефон за спешни повиквания 112 е бил подаден сигнал за възникнал инцидент на бул. "Иван Гешов", непосредствено пред УМБАЛ "Св. Иван Рилски". В болнично заведение е било откарано 16-годишно момче, което е починало в противошокова зала на Военномедицинската академия.

Първоначално на мястото на инцидента са пристигнали органите на МВР, които, с цел събиране на доказателства по случая, са запазили местопроизшествието. Следовател към Следствен отдел при Софийска градска прокуратура е предприел незабавни действия по разследването.

Установено е, че момчето е пострадало непосредствено до уличната шахта на бул. "Иван Гешов" №15. На мястото на инцидента е открит усукан проводник, представляващ източник на повишена опасност.

Днес, 15 фувруари, е извършена аутопсия на трупа, като предварителното заключение на медицинските лица сочи, че смъртта е настъпила вследствие остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност. Констатирани са охлузвания по пръстите на двете ръце и лявото коляно, както и кожни промени по долните крайници с вид на термично въздействие.

Предстои назначаването на съдебномедицинска и техническа експертизи.

Разследването по случая е в начален етап. Предстои изискване на множество документи от различни институции, които имат отношение по случая - Столична община, Община "Триадица", ЧЕЗ, ръководството на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", търговец, ползващ павилион в непосредствена близост до местопроизшествието, разпити и други действия по разследването.