До отпадането на всички рискове за населението в община Царево остава бедственото положение. Решението е взето от общинския кризисен щаб тази сутрин, съобщиха от общината.

Продължава да действа забраната за пиене на вода от чешмата на територията на общината. Резултатите от последните проби са излезли снощи и показват, че тя все още не е годна, съобщи директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.  Днес предстои да бъдат взети нови проби, а резултатите от тях ще бъдат готови във вторник или сряда. Продължава да действа и препоръката да не се влиза в морето.

Междувременно старо свлачище в Ахтопол, което е проблем от години, след обилните дъждове заплашва да откъсне крайбрежната алея, която е на метри от къщите на хората, предаде БНТ.

В старата част на Ахтопол минава крайбрежната алея на града. Преди повече от 3 години се е образувало свлачище и жителите на морския град са застрашени от проблема. Те сигнализират медията, тъй като през последните години не са получили съдействие от местната власт, както и от областната администрация. Подавали са сигнали и към МРРБ, но досега свлачището не е обезопасено. Казват, че с всеки изминал ден, къщите им са все по-близо до морето. Притесняват се, че особено през летния туристически сезон по крайбрежната алея минават стотици хора.

"Проблемът не е от вчера - от години се случва това нещо. Подадохме сигнал още през 2000 г. към министерството и община Царево, след което обаче нямаше никакъв резултат. Нищо не се направи. Преди седмица подадохме отново сигнал, тъй като вследствие на наводненията, обстановката се усложни, има много голям наклон, опасно е, минават детски хора през лятото оттук. Това все пак е крайбрежната алея. Опасяваме се, че в някакъв момент може да има жертви", каза Огняна Илиева.

Снимка: Скрийншот от БНТ

По думите на кмет на Ахтопол Станислав Димитров тази година са викали  експерти от "Геозащита" - Варна, които са излезли със своето решение. Но смята, че това решение към днешна дата не е актуално и със сигурност ще предизвика поредната проверка, чрез която да се установи по какъв начин да бъдат решени тези проблеми на местните хора.

"Виждате, че в близост е градската част, на места имаме не повече от метър разстояние от самия бряг. Така, че за мен това е жизнено важно", каза още Станислав Димитров.

Според местните хора, свлачището няма да бъде обезопасено скоро, защото Ахтопол не е бил включен в Плана за възстановяване и устойчивост след опустошителното наводнение миналата седмица. Смятат, че от местната управа първо ще подпомогнат най-пострадалите райони и след това ще бъде обезопасено свлачището

Междувременно продължават възстановителните дейности в засегнатите от наводнението райони в община Царево. Силно засегнат от водната стихия е и рибарският кей в село Лозенец. Очакват се резултатите от пробите на питейната вода, която здравните власти обявиха за негодна за пиене.

Няма предвиден краен срок за бедственото положение в община Царево.

"След проведена оперативка днес рано сутринта се взе решение бедственото положение да остане до отпадане на всякаква възможност за бедствия, свързана с последващо рухване на мостове. Знаете, че има доста компрометирани мостове, така че засега бедственото положение остава", каза зам.-кметът Марин Киров, цитиран от БНР.

В момента се обследват всички материални щети на публичната инфраструктура. Продължава работата по монтирането на временно съоръжение на мястото на съборения мост по пътя Царево-Ахтопол

"От публичната инфраструктура има много тротоари, асфалтова настилка, която е компрометирана. Десетки мостове, част от тях са общински, част от тях са на държавата. Мостът на пътя Царево - Ахтопол и в момента денонощно продължава работата по него, така че да бъде възстановено движението. Все още се работи по обходен маршрут около моста".

Относно съоръжението на река Караагач, все още е ограничено там движението на автомобили над 12 тона, защото има съмнение, че от едната страна мостът е компрометиран. "Не е опасен, проходим е за леки автомобили. Просто превантивно се наблюдава", поясни Киров.

Хидроинженери се очаква от утре да извършат обследване на двата язовира над Царево, които преляха.

И двата язовира са напълно източени с превантивна цел. Компрометирани са язовирните стени и се нуждаят от спешен ремонт.

Причината за наводнението не са непочистени дерета, а големият водосбор, който се е образувал в резултат на огромното количество валежи, каза още Марин Киров.

Очаква се до края на месеца да има пълна готовност за внасяне на документация с описаните щети, която ще включва и проектни предложения.

Продължава дарителската кампания за възстановяване на щетите, причинени от наводнението в община Царево. В откритата дарителска сметка към 10 септември са постъпили 43 426, 91 лева. Средствата ще бъдат разходвани прозрачно след решение на Общинския съвет в Царево, се казва във фейсбук профила на Общината.