Днешният 8 септември е обявен от правителството за Ден на национален траур в памет на жертвите, които загинаха във водното бедствие, сполетяло Царево и населените места в общината. Знамената по обществените сгради трябва да бъдат спуснати наполовина.

В резултат от приливните вълна загубиха живота си двама мъже и две жени, завлечени в морето.

Три дни след наводнението на 5 септември животът в засегнатите селища постепенно се възстановява.

Вижте снимки >>

Със заповед на премиера Николай Денков от днес е сформирана и започва работа временна междуведомствена комисия, която предстои извърши проверка на състоянието на инфраструктурата и на причините за бедственото положение по Южното Черноморие.

До момента щетите възлизат на 30 милиона лева, по предварителна оценка, оповестена от финансовия министър Асен Василев, като 12 моста, разрушени от стихията, ще трябва да бъдат възстановени.

С тежка техника започна почистването на централния плаж в град Ахтопол.

Снимка: БТА

Остава непроходим главният път от Бургас към Ахтопол. До монтирането на временен мост единственият алтернативен път към Варвара, Ахтопол и Синеморец е през къмпинг "Нестинарка". И в двете посоки част от трасето обаче преминава през черен път и придвижването е трудно.

С тежка техника започна почистването на централния плаж в град Ахтопол.

Снимка: БТА

Местните власти заявиха, че се нуждаят от строителна техника и хора, които да почистват дворове и мазета. Десетки доброволци вече се включиха в разчистването на района. Село Резово остава без вода.

Депутатите запознаха днешното заседание с минута мълчания в памет на жертвите на потопа на морето

Снимка: БТА

В тридневен срок от издаването на заповедта за междуведомствената комисия съответните министри, ръководителите на ведомствата, областният управител на област Бургас и кметовете на засегнатите общини трябва да уведомят министър-председателя и председателя на комисията за своите представители в комисията. В тридневен срок от изтичането на този срок ще се проведе нейното първо заседание, информира БТА.

Снимка: БТА

В 14-дневен срок от първото заседание комисията трябва да представи доклад с констатации и предложения за коригиращи действия, включително изменение на нормативната уредба, ако е необходимо.

Контролът по изпълнението на заповедта ще се осъществява лично от министър-председателя.

Министерският съвет - национален траур - знамена

Снимка: Bulphoto