Русенци се събраха тази вечер пред спортен комплекс "Дунав", където вчера вечерта, по време на тренировка на изкуствено игрище, мълния порази две 11-годишни момчета от школата на футболен клуб "Дунав".

Едното дете почина по-късно в болница - въпреки усилията на лекарите да го спасят, а другото е в тежко състояние.

Фенове на "Дунав", футболисти, много деца от школата на клуба и граждани запалиха свещи и с мълчаливо бдение почетоха паметта на малкия Венци и се помолиха приятелчето му да се възстанови. Хората поставиха мълчаливо цветя до оградата, където беше поставена снимката на детето, информира БТА.

След тежкия инцидент от футболния клуб "Дунав" изразиха своите съболезнования и обясниха, че ако е имало индикация за буря, тренировката е щяла да бъде прекратена. Концесионерът на спортната база д-р Симеон Симеонов коментира, че на стадиона има гръмоотводи, които функционират и са преминали през съответните замервания.

Инцидентът се разследва от Окръжната прокуратура в Русе. Следствените действия са насочени към изясняване на всички обстоятелства, свързани с изискванията за безопасност на футболното игрище, наличието и годността на мълниеносните защитни системи, състоянието и заземяването на електрическите тела, както и дължимото поведение в това отношение на съответните лица.

По случая бе организирана и съвместна проверка между Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) и Община Русе в спортния комплекс "Дунав". Целта е да се установи състоянието на мълниезащитната система на базата. Очакват се резултатите от проверката.

Заради трагичния инцидент русенският депутат от ПП-ДБ Иван Белчев отправи писмен въпрос към регионалния министър Андрей Цеков за мълниезащитата на спортните съоръжения.

"В Наредба № 4 от 22 декември 2010 г. за мълниезащитата на сгради, външни съоръжения и открити пространства четем в чл. 162. (1) При проектирането на мълниезащитата на открити пространства, като спортни терени, терени за голф, басейни, къмпинги и др., мълниеприемниците с изпреварващо действие се инсталират върху носачи, в т.ч. мачти за осветление, пилони, или върху съседни сгради, които позволяват мълниеприемникът с изпреварващо действие да обхване защитаваното пространство", посочва в питането си народният избраник.

Белчев пита още дали са правени проверки на спортен комплекс "Дунав" за мълниезащитата, както и дали съществува риск за зрителите и спортистите на всички спортни терени в Русе.

Погребението на загиналото по време на футболна тренировка дете ще бъде в събота.

"Всеки ,който познаваше Венци и иска да си вземе последно Сбогом с него може да дойде в събота 09.30ч ,църква "Света Троица", написа майката Нора Вутова в социалната мрежа. 

Снимка: БТА