Трудно мога да се ангажирам с шансове за оцеляване на детето, поразено от мълния в Русе, но все пак има шансове, тъй като възстанови сърдечната дейност. Това заяви на брифинг д-р Бланш Ангелова, началник на интензивно отделение в болница "Медика", където пострадалото 11-годишно дете е хоспитализирано.

"Състоянието на детето е тежко, но колегите, които са го поели, са успели да го изведат от клинична смърт чрез сърдечен масаж, интубация, обдишване. Детето в момента е в медикаментозен сън. Правят му се допълнителни изследвания, за да се уточнят какви са увредите на вътрешните органи", коментира лекарят.

По думите ѝ ще се направи бодискенер на глава, гърди, корем. "Възстановило е сърдечна дейност и дишане, но въпреки всичко нещата са много тежки", отбеляза д-р Ангелова. Тя е категорична, че в болницата ще се справят със случая, но ако имат нужда от допълнителни специалисти, ще се свържат с тях.

"Прави се всичко, което е необходимо и смятам, че в момента колегите са се справили отлично", подчерта д-р Ангелова.

Инцидентът стана малко преди 19 часа днес, когато гръм падна на стадион "Дунав" в Русе и порази две 11-годишни деца, едното от които издъхна, въпреки усилията на лекарите в болница "Канев". По първоначална информация децата са били на тренировка на детския футболен клуб в едно от помощните игрища на стадиона, когато завалял силен дъжд с гръмотевици. Докато тичали към навеса, мощният гръм повалил две от тях.

Старши треньорът на "Дунав 2" Мариян Тодоров разказа пред bTV, че е бил на съседното игрище, когато се е случил инцидентът. Той е оказал първа помощ, като е правил изкуствено дишане. По думите му едното дете "се оправило", а другото, което поело мълнията и панталоните му отзад били изгорели, също започнало да диша. Той твърди, че и двете деца имали дихателна дейност, когато пристигнали линейките.

Децата бяха откарани в университетските болници "Медика" и "Канев" в града, а останалите, които са били на тренировката, са силно стресирани. Родилите им са били извикани да ги приберат.

През юли 8-годишно дете беше ударено от мълния на плажа в Бургас. В състояние на клинична смърт то бе откарано в УМБАЛ Бургас, където бяха предприети спешни реанимационни действия. Детето беше поставено в медикаментозна кома и на апаратна вентилация. За щастие се оказа, че няма поражения върху мозъка и последваха няколко седмици на възстановяване. При изписването му от болницата лекарите отбелязаха, че детето е оцеляло благодарение на адекватната първа помощ, която родителите са оказали.

18-годишно момиче от София също оцеля по чудо след като беше поразено от мълния на автогарата в Приморско през август миналата година. Тя била облегната на дърво, докато с приятеля ѝ попълвали двустранен протокол за това, че автомобилът им е ударен. Бурята се разразила и всичко станало за секунди. На близо била жена, която оказала животоспасяваща първа помощ на момичето.

През август 2021 г. обаче този късмет нямаше 41-годишният треньор в школата на ФК "Хебър" Иван Ранчев. По време на среща в пазарджишкото село Лесичово между едноименния местен тим и Ботев (Черногорово) над стадиона завалял силен дъжд, придружен от гръмотевици. Мълния поразила родения в Стамболийски бивш футболист на Хебър и той починал на място.