Здравословното състояние на американския спелеолог Марк Дики, блокиран в пещерата Морджа в Южна Турция, снощи се е влошило, съобщават от Сдружение "Пещерно спасяване" ("Cave Rescue Bulgaria") в страницата си във Фейсбук.

Снощи Дики е имал ново кръвотечение и загуба на съзнание. Прелята му е кръв и той е стабилизиран отново, но трябва изнасянето му да започне максимално скоро, посочиха от сдружението.

Турски и международни екипи, сред които общо 19 български спасители, участват в акцията за спасяването на американския спелеолог. Четиридесетгодишният Дики е блокиран на дълбочина 1040 метра в пещерата Морджа в планината Таурус (Тавър), окръг Мерсин, от 2 септември, тъй като е получил стомашен кръвоизлив по време на международна експедиция в пещерата.

Морджа е третата по дълбочина пещера в Турция, пише БТА.

"Ситуацията в Морджа е динамична. Снощи състоянието на Марк се в влошило, имало е ново кръвотечение и загуба на съзнание. Прелята му е кръв и стабилизиран отново, но трябва изнасянето му да започне максимално скоро. Изпратени са проби за изследване, и мнението на лекарите е, че ако не бъде хоспитализиран скоро, има риск от сериозно влошаване.

Всички въжени системи са готови до -700м. В тези участъци в момента има около 30 спасители от от няколко държави, включително седем от България. В момента всичките почиват, защото са работили през нощта и трябва да имат сили за акцията. Целта е да се достигне с пострадалия до - 680 м, където има голям и удобен лагер. Точно преди него обаче има стеснение, което ще е трудно за преодоляване с носилка.

Очаква се акцията да стартира около 13:00-14:00ч.

Разпределението на екипите в пещерата за днес е:

- 1040 до 680м - смесен екип от България, Хърватия, Полша. Те трябва да изнесат Марк до лагера на -680 и да останат и да се върнат обратно да почиват.

- 680 до 500м - Италия. Там има няколко участъка със стеснения и повече носене на ръце.

- 500 до 400м - Хърватия

- 400 до 100м - Унгария

- 100 до горе - смесен екип от двама българи, турци, унгарци.

През това време, двама души от българския екип са в готовност да свалят нови банки кръв.

В момента на място има общо 197 души. От тях около 130 са пещерни спасители. Очаква се да пристигнат още, за да се ускори работата", посочиха на страницата си във Фейсбук от "Пещерно спасяване".

Oт Европейската асоциация за пещерно спасяване (European cave rescue association) също съобщиха тази сутрин, че медицинското състояние на пациента е стабилизирано, но лекарите искат да са сигурни, че началото на транспортирането е възможно. За да се получат по-подходящи данни, към пациента е спуснато устройство за анализ на кръвните показатели. След стигането на устройството за анализ на кръвта до пациента са му направени кръвни изследвания, а в момент продължава подготовката на транспортния път до лагер на -700 м.

Посланикът на САЩ в Турция Джеф Флейк написа вчера в акаунта си в социалната мрежа Екс, че американското посолство следи постоянно развитията с блокирания в пещерата Морджа американски гражданин.

"Най-важният ни приоритет е сигурността на всеки гражданин в Турция", посочи Флейк.

Вчера Анри Хаздай, член на Управителния съвет на Сдружение "Пещерно спасяване" ("Cave Rescue Bulgaria"), каза пред БТА, че акцията по спасяването на американския спелеолог Марк Дики е една от най-сложните акции, извършвани до момента.

Общо 19 души включва българският екип - 17 души от "Пещерно спасяване" и двама доброволци, уточни Хаздай.