Турски и международни екипи, сред които български спасители, участват в акция за спасяването на американски спелеолог, блокиран на дълбочина от над 1000 метра в пещера в Южна Турция, съобщиха от службата Пещерно спасяване България и Европейската асоциация за пещерно спасяване.

40-годишният Марк Дики е блокиран на дълбочина 1040 метра в пещерата Морджа в планината Таурус, окръг Мерсин, от 2 септември. Той се разболял по време на международна експедиция в пещерата. Имал силни стомашни болки и не могъл да напусне самостоятелно, съобщиха на сайта си от Европейската асоциация за пещерно спасяване. Оказало се, че спелеолог е със стомашен кръвоизлив.

Турската медия Хабертюрк предаде, че след няколкодневно лечение американският изследовател вече е на крака и се очаква скоро да може да напусне пещерата. Досега лекарите, лекуващи Дики, са му влели четири банки кръв и той се е повлиял положително от лечението.

Дики е бил част от екип, включващ четирима американски, четирима турски, четирима румънски и един унгарски гражданин, провеждащи проучвания в пещерата. Колегите му са съобщили за възникналата ситуацията на властите, при което са били изпратени спасителни екипи, сред които служители на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) и Националните медицински спасителни екипи (УМКЕ).

Междувременно са изпратени спасителни екипи от Унгария, България, Италия, Хърватия и Полша.

По информация на Европейската асоциация за пещерно спасяване още в понеделник четирима спасители от Пещерно спасяване България са пристигнали в района, последвани от още две групи български пещерни спасители с лекар и фелдшер - общо 17 души.

"Днес е четвърти ден от акцията и шести от инцидента, за спасяването на пострадалия американски спелеолог Марк Дики от пещера Морджа, Турция", написаха във Фейсбук страницата си от Пещерно спасяване България.

"Състоянието му е стабилно и кръвотечението е намаляло, което дава надежда, че скоро може да започне изнасянето му с носилка. Той все още се намира в лагера на -1040 м. (дълбочина) под лекарско наблюдение.

Вчера, 6 септември, са пристигнали още около 35 спасители от Хърватия, Полша и Италия, предаде БТА. На място вече работят българският екип от 17 човека и около 10 от Унгария. Още екипи от различни страни са готови да се включат при нужда в една от най-големите пещерни спасителни акции. Тя ще отнеме дни и може да има нужда от над 100 пещерни спасители.

Осем от българските участници вчера са влезли, за да свалят екипировка, да изградят подземен лагер за пет човека на 500 м. (дълбочина) и да прокарат телефонен кабел. Други четирима влязоха преди два дни за да свалят банки с кръв и да изграждат лагер", посочиха още от Пещерно спасяване България.