Силно земетресение разлюля Пловдивско в 15.26 часа, а жителите на града под тепетата излязоха изплашени по улиците. По данни на Геофизичния институт на БАН силата му е била 4,8 по Рихтер, а според Европейския сеизмологичен център - 4,9 по Рихтер. Засега няма данни за щети, съобщиха от МВР.

Епицентърът му е на 15 км югоизточно от Пловдив, на 3 км от Асеновград и на 146 км от София. Шест минути по-късно е последвал втори трус на същата дълбочина, но по-слаб - 2,1.

Към този момент в оперативния център на РДПБЗН няма получени сигнали за нанесени щети от двата  труса. Два пожарни автомобила от Асеновград превантивно ще извършат обход на основни улици и булеварди в града. Към този момент ситуацията е спокойна.

Евакуирани са всички общински служители в Пловдив, съобщиха от местната администрация. Служителите на община Пловдив, които обитават бившия партиен дом, още преди 16 часа са били пуснати да си ходят, като са били инструктирани да не използват асансьора на 12-етажната сграда.

Учебните занятия в част от училищата в област Пловдив, в които бе усетено земетресението, бяха временно прекратени, но утре учебният процес продължава, съобщиха от Министерството на образованието.

Няма данни за пострадали ученици, учители и други служители. При бърза организация децата бяха изведени на двора на училищата, а родителите и придружителите на по-малките получиха съобщения, че могат да ги отведат. Учителите изчакваха семействата, които нямаха възможност да пристигнат веднага, добавят от ведомството.

Няма данни за значителни щети, които да не позволят провеждане на обучение. До момента в МОН има информация за пропукана стена в коридора на основно училище "Гео Милев" в Садово, за паднала мазилка в училището в асеновградското село Боянци, пукнатина на външна стена на общежитието на ПГ "Цар Иван Асен Втори" в Асеновград, счупени прозорци на физкултурен салон в село Караджово и паднали осветителни тела, неизползваем комин и пукнатини по коридори в училище в Катуница. Създадена е организация нанесените щети бързо да бъдат отстранени.

Хората в село Крумово, което е в непосредствена близост до епицентъра, са се изплашили много, но няма пострадали, съобщи кметът Румяна Самоковарева. По нейните думи има паднали комини и тухли от сградите на читалището и кметството, които са в близост. И в Садово земетресението е усетено силно, но няма данни за поражения по сградите.

Трусът е усетен в много други населени места в района, като има данни, че е усетен дори от софиянци по високите етажи в столицата. В социалните групи заваляха сигнали, че трусът е усетен също в Сандански, Благоевград, Хасково и др. 

Районът на Пловдив е сеизмичен район. Това е умерено силно земетресение и този магнитуд предполага да има вторични трусове, заяви пред БТА доц. Петя Трифонова - заместник-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките (НИГГГ-БАН). 

Местни жители сравняват усещането за труса с такова от взрив. "Някой има ли представа какъв беше този взрив, който се усети в Тракия и беше съпроводен от ударна вълна? Всичко се разлюля като при земетресение", пише потребителка в групата Plovdiv Live.

Преди ден земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер беше регистрирано в Румъния с епицентър в Банат, окръг Арад, което също бе усетено у нас, както и в Унгария и Сърбия. Според Николай Милошев, директор на института по геофизика, геодезия и география към БАН, обаче двете събития нямат връзка.

Подобни земетресенията в района 

Земен трус с магнитуд 4,7 е регистриран на 21 февруари 2018 г., припомня БТА. 

Земетресения в този район, които също са с магнитуд 4, са станали и на 27 юли 2009 г., на 10 септември 2004 г. и на 5 април 2020 г. 

В сеизмична зона често се случват и земетресения с магнитуд около 3, коментира доц. Петя Трифонова, заместник-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките (НИГГГ-БАН). Тя съобщи, че най-силните земетресения в този район са от 1928 г. На 14 април 1928 г. е имало земетресение в Маришката зона, с магнитуд 6,8. Тогава е имало разрушения в Чирпан, Първомай и околните села. 

На 18 април 1928 г. в Маришката зона е регистрирано земетресение с магнитуд 7,1. То е предизвикало тежки разрушения в Пловдив и околностите. 

На 25 април 1928 г. отново е имало земетресение в Маришката зона. Тогава земният трус е бил с магнитуд 5,7 и е предизвикал много разрушения в днешния град Гълъбово, съобщи за БТА заместник-директорът на НИГГГ-БАН.