Мъж от Гърция е имал билет за злополучния полет в Етиопия и е бил единственият, който не се е качил на борда. Той споделя, че е можело да бъде на борда на самолета, който се разби в неделя, но пристигнал с две минути по-късно.

"Бях бесен, защото никой не ми помогна да стигна до гейта навреме", сподели Антинис Мавропулос във Facebook в пост озаглавен "Моят щастлив ден". Той качи и снимка на билета си.

Мавропулос е ръководител на Международната асоциация за твърди отпадъци е трябвало да пътува до Найроби, за да присъства на годишната конференция на ООН, заяви Атинската новинарска агенция. Той е трябвало да е на борда на самолета, но е пристигнал на гейта две минути след като е бил затворен. Той запазил билет за по-късен полет, но екипа на летището не му е позволил да пътува.

"Те ме заведоха до полицейското управление в летището. Един полицай ми каза да не се съпротивлявам, а да се моля на Бог, защото съм единственият човек, който не се е качил на полет ЕТ 302, с който е изгубена връзка", каза Мавропулос.

 

Летищните власти са обяснили, че искат да му зададат няколко въпроса, защото той е бил единственият пътник, който е имал билет за полета, но не е бил на борда.

"Те казаха, че не могат да ме пуснат, без да проверят моята идентичност отново, както и причината, поради която не съм се качил на борда", пише гъркът.

Знамената на сгради на ООН и агенции на организацията са спуснати наполовина днес в знак на траур за 19-те служители на световната организация, загинали при катастрофата на самолет в Етиопия. Световната програма по прехраната потвърди, че двама от осемте загинали италианци са нейни служители

В катастрофата в Етиопия вчера загинаха 157 души от 35 страни. Машината се разби малко след излитане, на около 50 км югоизточно от етиопската столица. Малко след излитането старшият пилот, който е работил за авиокомпанията от 2010 г., е изпратил сигнал за тревога и е получил разрешение да се върне. След това международното летище в Адис Абеба е загубило контакт с машината.

Самолетът Боинг 737 МАКС 8 е купен през ноември. Оттогава е имал само 1200 летателни часа и за последно е преминал поддръжка на 4 февруари. 

Спират полетите с Боинг 737 МАКС 8

Етиопските авиолинии решиха техните самолети Боинг 737 МАКС 8 (Boeing 737 MAX 8) да останат на земята до второ нареждане, предадоха световните агенции, като цитира изявление на авиопревозвача. Решението е взето след самолетната катастрофа с машина от този модел вчера сутринта в Етиопия.

"Въпреки че засега не знаем причините за катастрофата, решихме да спрем полетите на този конкретен модел като допълнителна предпазна мярка", се казва в изявлението. Етиопските авиолинии имат четири подобни самолета, без да се брои катастрофиралият вчера.

Китай вече нареди на своите авиолинии да преустановят временно полетите с Боинг 737 МАКС 8, считано от 18 ч. днес местно време (10 ч. по Гринуич), припомня Ройтерс.

Карибската авиокомпания Кайман еъруейс също временно спира полетите с двата си самолета от същия модел като разбилия се в Етиопия, предаде Асошиейтед прес.

Ръководителят на индонезийската Национална агенция за безопасност на транспорта Соерджанто Тжаджоно предложи помощ на етиопските власти в разследването на трагедията. Същия модел самолет се разби миналата година в Индонезия и тогава загинаха 189 души.