Вчера беше регистрирана официално нова европейска партия "Европа на суверените нации", в която участват представители на създадената по-рано, отново, по инициатива на "Възраждане", едноименна група в Европейския парламент.

Партиите, които присъстват са: "Възраждане" (България), "Свобода и пряка демокрация" (Чехия), "Реконкиста" (Франция), "Алтенатива за Германия" (Германия), " Народен съюз за справедливост." (Литва), "Нова надежда" (Полша), "Републиканско движение"(Словакия).

Партията е призната от Органа за европейските политически партии и фондации, който е отговорен за регистрацията на европейски партии и фондации в Европейския парламент.

Предстои избора на председател на партията и нейни ръководни органи.

В началото на юли "Алтернатива за Германия" (АзГ), заедно с други крайнодесни партии, сформира трета крайнодясна парламентарна група в Европейския парламент. Тя се нарича "Европа на суверенните нации" и в нея ще участват "Възраждане", както и малки партии от Франция, Литва, Полша, Словакия, Испания, Чехия и Унгария. Групата има 28 депутати. 

 

Още тогава лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира, че партията му е била сред инициаторите за създаването на групата.

 

"По формирането на наша група в Европарламента работим вече от една година. Първите ни разговори бяха с "Алтернатива за Германия". В ЕСН "Възраждане" е втората по големина партия и поради тази причина имаме зам.-председател на групата - Станислав Стоянов. Говорител ще бъде Петър Волгин", каза тогава Костадинов пред журналисти.