"Алтернатива за Германия" (АзГ), заедно с други крайнодесни партии, сформира трета крайнодясна парламентарна група в Европейския парламент, съобщи Ройтерс. Тя се нарича "Европа на суверенните нации" и в нея ще участват "Възраждане", както и малки партии от Франция, Литва, Полша, Словакия, Испания, Чехия и Унгария.

Тя ще има 28 депутати и ще бъде значително по-малка от другата крайнодясна формация "Патриоти за Европа" с нейните 84.

Днес лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира, че партията му е била сред инициаторите за създаването на групата. 

"По формирането на наша група в Европарламента работим вече от една година. Първите ни разговори бяха с "Алтернатива за Германия". В ЕСН "Възраждане" е втората по големина партия и поради тази причина имаме зам.-председател на групата - Станислав Стоянов. Говорител ще бъде Петър Волгин", каза Костадинов пред журналисти.

"До края на септември ще се присъединят още един немец и още един словак. Отделно от това се водят разговори с още 7 държави, като амбициите ни са до края на годината ЕСН да достигне минимум 45 човека от 17 държави и да се превърне в един от факторите в Европейския парламент. Предстои ни и още нещо важно - учредяване на обща европейска суверенистка партия до края на септември. Единствената номинация за неин лидер е на евродепутата Станислав Стоянов. От вчера "Възраждане" е първостепенен европейски фактор", изтъкна Костадинов. 

Първата работа на "Възраждане" в новия Европарламент щяла да бъде да внесе петиция и декларация, с което да призоват Европейският парламент да подкрепи провеждането на референдум за запазването на българския лев. Очакват подкрепа и от групата на Виктор Орбан "Патриоти за Европа".

"Ще покажем вече на дело как България може да бъде фактор, а не да отиваме и да слушаме това, което някой друг е написал за нас, а други ще се съобразяват с това, което ние казваме и то ще е изцяло в интереса на нашата страна", каза още Костадинов.

Ройтерс, цитирана от БТА отбелязва, че разцеплението на все по-претовареното с партии крайнодясно пространство в Европейския парламент отразява дълбоките съмнения, които националистките партии в Европа изпитват към идеологическите си съмишленици от съседните си страни, което прави трудно формирането на трансгранични съюзи.