Делът им ще се увеличава, защото 30 на сто от завършващите са студентки, е посочила зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова на международната конференция "За повече равенство на жените в транспортния сектор", цитирана от БТА.

Форумът е организиран от Съюза на транспортните синдикати към КНСБ, съобщава пресцентърът на синдиката. Само 22 на сто са жените в транспорта в ЕС, търсят се още, е отбелязано на конференцията.

Страната ни е на четвърто място в Европа по брой на жени в правителството, е посочила председателят на Съюза на транспортните синдикати към КНСБ Екатерина Йорданова. Според европейската статистика 17 на сто са народните представители от женски пол.

В София близо 30 на сто от общинските съветници са жени и половината от постоянните комисии в СО се управляват от "слабия пол". Това е добър пример на фона на останалите европейски държави, но все още трябва да се извърви дълъг път по равенството на половете и особено на заплащането, е заявила Екатерина Йорданова, която е и вицепрезидент на европейската и на световната транспортна федерация.

Дискусията е била открита от еврокомисаря по цифрова икономика Мария Габриел и президента на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу. Участвали са вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов, представители на работодателски и научни организации, гости от над 50 синдиката от Европа.

Синдикалисти вече ще бъдат преподаватели по равенство на половете, предвижда европейски проект за повече равенство на жените в транспортния сектор. На европейско ниво пък започва кампания в училищата "Жените в транспорта - платформа на ЕС за промяна", която ще обучава децата, че няма чисто мъжки и женски професии и всеки може да работи това, което иска, се посочва в съобщението.