България начело при жени в IT индустрията

България е с най-висок процент програмистки, в сравнение с другите европейски страни. У нас 20,7 на сто от програмистите са жени, а в Европа са 16 на сто.

Обратно в новината

Коментари - България начело при жени в IT индустрията | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На какво се дължи това? В Софийския има квоти за мъже и жени, напълно незаконно. Навремето не успях да вляза с 5.25, а момичета с четворки влизаха в специалността. Създават се женски анклави подкрепят се и унижават мъжете.

защо програмните продукти са ни толкова калпави, убедете се сами!

Браво, най-сетне България е първа в нещо! Пожелавам на всички Български дами независимо в кой сектор работят, много самоувереност и успех! Предварително честит 8 март!

Чети и виж че българските жени не са насилвани и пребивани, а свободно се развиват и са най-добрите по ум и възможности от всички други в твоя измислен и нуждаещ се от Истанбулската конвенция свят! Та как така имат такива възможности жените в държава и общество които толерират насилието и ги малтретират?!

Koйто не знае към айтито са и кол центровете където повечето са жени.Освен това има и голям процент жени в чисто женски длъжности като HR и PR, любовниците на шефовете така че 20% даже ми се вижда малко.

Интересен факт е че първите програмисти са били предимно жени, освен това е хубаво редакторът да коригира отвратителното клише "слабия пол". Но какво може да се очаква от БГ "журналистиката".

Журналистите, както обикновено се изказват и пишат некомпетентно, но това е ясно само на специалистите от бранша, за който пишат и говорят журналистите! Пред останалата аудитория минават материалите, дори им са интересни. В случая става дума за IT! Журналистите поради некомпетентност свързват винаги IT с програмиране! Програмирането в момента е едно най-ниските стъпала на йерархията в IT сектора! Писането на кодове на програмен език, постепенно се автоматизира и скоро ще дойде момента, когато един сносно написан алгоритъм, автоматично ще се кодира(програмира) на необходимият за платформата на проекта компютърен език. Професията "Програмист" е пред изчезване в един не дълъг срок! IT сектора се нуждае и ще се нуждае все повече от т.н. Систем-инжинери, които могат да алгоритмизират процеси! Такива от сто програмиста стават най много 2- 3-ма! Просто го имайте в предвид, като юркате децата си да учат програмиране!

Пак не си разбрал.

Не си в час, програмирането е въпрос на логика, и тя винаги ще е необходима, това със роботите дето щели да вършат работата на човека го е имало и по татово време(знам го от преподаватели в ТУ-София които също някога са вярвали в тези идеи, но вече не). Средите за девелопмънт се променят, но нужда от копачи(програмисти) ще има докато има компютри и електричество. И това може да не го разбере само някой професор от УНСС. Всеки един един продукт е уникален сам по себе си, иначе не би имал никаква стойност, никой няма да го купи ако не предлага нещо ново. Точно тази част която прави продукта нов и уникален трябва да се реализира от програмиста. Винаги има легаси код, той е необходим но недостатъчен.

Да не говорим за бъгфиксинг, че тогава без програмисти си просто обречен.

Ех, Владко, още си много зелен. Кой пише програмите, които програмират буците код с които ти работиш? Ами фърмуера, алгоритмизирането, числените методи? Май не си чувал.

ЕС краставиците са най-правите краставици. Най-свободните кокошки. Най-щастливите прасета. Най-безполовите жени. Най-третополовите деца. В края на комунизма имаше лозунг "Икономиката-икономична". В края на ЕС гоним изкуствени цели като 50/50 мъже/жени. Очаквам да глобяват за неизпълнение на джендър коефициента за равенство. Понеже си нямаме други проблеми, да докажем на природата че сме голяма работа.

Само джендърство и краставици ли са ти в главате ? Това ли те влече ?

Познавам няколко жени програмистки. 50% от тях не издържаха... и почнаха друга работа. Изравнете ГИ ако можете.... Жената търси на хляба мекото, ако не сте разбрали.

Не издържат, защото масово мъжете програмисти са яко тъпи пар1ета, които се смятат, че са Богове. За тяхно нещастие за нищо не стават и го осъзнават. И за да го скрият избиват комплекси! Най-големият им страх е да не им стане жена Тиймлийд! Насират се при тази мисъл!

Аз съм имал лиид жена, беше от преди мен в компанията и за това я бяха сложили за лиид, нямах проблем с това, но за нея беше някак си стресиращо и се махна сама.

Нормално, в държавата с най-висока корпуция. Под предтекст "равенство на половете" уреждаме кака, леля и стрина.

Дрън та пляс. Как разбрахте, че са програмистки? В ИТ в България е пълно с жени, вярно, но масата са ПР-ки, секретарки и други тип върти-опашки на разни шефове и шефчета. Жените програмистки реално са много много малко.

те са имали впредвид че жените програмистки изпълняват пълна програма

Нито програм, нито миски. Както жена-инженер. Какво е това ?

пише ли го в истамбулската конвенция???????????????