"Отправям това послание днес също толкова тържествено, колкото и през 2005 година (когато беше ревизиран Пактът за стабилност и растеж - бел. р.), когато от името на Управителния съвет на ЕЦБ изразих дълбоко безпокойство", посочи Трише на шестата конференция на централните банкери във Франкфурт. Изваждайки си поуки от кризата и нейните последици за еврозоната, "призовахме през последните дни и продължаваме да призоваваме за последователна промяна в управлението" на Европейския съюз и по-специално на еврозоната", обясни той. цитиран от  БТА.

ЕЦБ от няколко дни действа активно заедно с европейските ръководители и Международния валутен фонд (МВФ) да убеди Ирландия да приеме външна помощ, за да превъзмогне бюджетната криза и да успокои пазарите, чието безпокойство застрашава стабилността на цялата еврозона, отбелязва АФП.


Междувременно генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Анхел Гурия отхвърли паралелите между Испания и Португалия и, от друга страна, Ирландия. Испания и Португалия са в по-силна позиция, тъй като те "написаха трудното си домашно", отбеляза пред журналисти Гурия, след като представи доклада на ОИСР в Париж.
Проблемите на Ирландия вероятно се дължат на задлъжнялостта на нейните банки, докато испанските банки имат капитал, а спестовните банки в страната са в процес на преструктуриране, изтъкна Гурия.

Реформите, започнати от испанското правителство, ще позволят на страната да намали бюджетния си дефицит, който е 11,1 процента. Икономическото възстановяване на Испания обаче и намаляването на безработицата ще отнемат повече време от първоначално очакваното, призна Гурия. Испанската безработицата от 20 процента е най-високата в ЕС.