Американският президент Доналд Тръмп подписа в Ню Йорк споразумение за сътрудничество в отбраната с полския президент Анджей Дуда, което би трябвало да доведе до разполагането на още войници на САЩ в Полша, предадоха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА.

Военният капацитет на САЩ в Полша, който в момента е около 4500 войници на ротационен принцип, "се очаква да нарасне с приблизително още 1000 души американски военен персонал в краткосрочен план", беше посочено в декларацията.

Според нея двете страни са определили шест места, където ще бъде засилено военното присъствие, и ще обсъдят подходящо място за бронирана бригада.

Декларацията трябваше да бъде подписана в началото на септември във Варшава, но Тръмп отмени своето посещение заради урагана Дориан. През юни Тръмп обеща на Дуда да разположи 1000 американски военни в Полша - стъпка, която Варшава иска за възпиране на евентуална агресия от Русия.

Тръмп похвали своите "прекрасни отношения" с Полша и заяви, че скоро ще посети страната.

Той също така каза на Дуда, че очаква да обяви в близките седмици включването на Полша в програмата на САЩ за безвизово пътуване, заяви Белият дом.

Междувременно двамата президенти обсъдиха как да възпрепятстват изграждането на газопровода "Северен поток-2", който те смятат за заплаха за енергийната сигурност на Европа. Това се казва в изявление, публикувано в понеделник от заместник-говорителя на Белия дом Хоган Гидли, цитиран от TACC и "Фокус".

"И двамата президенти признаха, че газопроводът "Северен поток-2" е заплаха за енергийната сигурност на Европа и обсъдиха как най-добре да се спре този проект", се казва в документа.

Проектът "Северен поток-2" включва изграждането на два газопровода с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно от брега на Русия през Балтийско море до Германия.