Кабинетът предлага промени в няколко закона, чиято цел е да се въведе пакет от мерки за ограничаване на т. нар. „сив сектор” в икономиката, съобщи КРОСС.
Промените засягат Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, Търговския закон, Кодекса на труда. Предлага се приемането и на нов закон – за ограничаване на плащанията в брой. Мярката бе предлагана от работодателски организации и от НАП през последните месеци.

Новите текстове отнемат възможността да се възлага управлението на търговско предприятие на лица, които са управлявали фирма, обявена във фалит.

Друг способ за избягване на плащането на публични задължения е укриването на обороти и скритото изплащане на заплати. Срещу него са насочени втората част от предлаганите законови промени. Те се отнасят до ревизиите, които могат да извършват органите на НАП, и до ограничаване на плащанията в брой.

Със законопроекта за ограничаване на плащанията в брой се предлага паричните плащания над 5000 лв. включително между юридически лица, физически лица и между юридически и физически лица да става само по безкасов път. Безкасово ще се извършват и плащанията на стойност под 5000 лв., ако представляват част от парична престация по договор, която е равна или надвишава 5000 лв. Разпоредбите не се отнасят до тегленето и внасянето на пари в брой от/в собствени банкови сметки.
 
Предвижда се и промяна в Кодекса на труда, която регламентира изплащането на трудовото възнаграждение на работника или служителя по безкасов път в посочена от него банкова сметка. Изключение е направено за работниците в селски райони. Новият ред ще се прилага само в случаите, когато работникът или служителят живее или работи в населено място, в което има доставчици на платежни услуги.