Украинското зърно, което влиза в страната ни, не е опасно. Прави се удвоен фитосанитарен контрол, по-голяма част от пробите отговарят на европейските изисквания. Не казвам, че зърното от Украйна е некачествено, но това, което произвеждаме в България, според мен е по-добро. Това заяви пред NOVA служебният министър на земеделието Явор Гечев относно проблемите в дейността на зърнопроизводителите у нас.

"Ние не можем да ограничим вноса на украинско зърно. Това, което правим, е да провеждаме допълнителен фитосанитарен контрол", подчерта Гечев. 

По думите му некачествена продукция няма как да влезе на българския пазар, но у нас се създава криза на свръхпредлагане и това влияе на цените. Страната ни вече е поискала конкретни мерки от Брюксел, уточни още Гечев.

"Солидарни сме с Украйна, но не бива да страдаме от тази солидарност. Европа направи регламент, чрез който каза, че украинско зърно може да влиза в Съюза без мито и без допълнителен фитосанитарен контрол. Но такъв все пак се извършва в Румъния, а и нас - и повторен, по настояване на българските зърнопроизводители", обясни служебният министър на земеделието.

Той беше категоричен, че България трябва да пази интересите на своите производители.

"Протестите на зърнопроизводителите не бяха в над 10 държави, те не са само тук, но България е една от държавите, които наистина страдат от солидарността си, и ние в крайна сметка трябва да помагаме на нашите земеделски производители, защото видяхте какво е състоянието", подчерта Явор Гечев и продължи:

"Всичко, което произвеждаме в България, се прави по европейски стандарт. Това в трети държави не се прави. Не казвам, че зърното, което влиза от Украйна, не отговаря на качеството - отговаря, но въпросът е, че ако ползвате българско зърно, то гарантирано е качествено, отговаря на всичките европейски стандарти и според мен е по-добро".

По думите на служебния министър през изминалите две седмици процедурата за приемане на заявления за подпомагане на земеделските производители е ускорена и така са обработени 37 000 документа.

Благодарение на усилията на служителите на Министерството на земеделието и Държавен фонд "Земеделие" до края на месеца малко над 440 млн. ще отидат при производителите.Предстои ни още една помощ, която можем да дадем по европейски регламент - 5% от стойността на Програмата за развитие на селските райони или около 60 млн.", посочи Гечев.

Според него обаче това подпомагане няма да се усети от потребителите, тъй като цените в магазините едва ли ще паднат.

По отношение на недостига на дърва за отопление Гечев каза, че причината не се корени в намален добив. Той бил с 30% по-голям в сравнение с миналата година. "Но тъй като газът поскъпна, повечето потребители минаха на дърва. Затова има недостиг. А държавата не добива дървесина - това се прави от частни фирми, които играят на търгове", обясни земеделският министър.

За наводненията в Карлово Гечев потвърди, че са поискани средства като помощ от Европа. Той припомни, че над 250 машини са на мястото на бедствието, както и над 400 военнослужещи и около 250 души от държавните и общинските администрации, а днес се очакват и над 1000 доброволци.