Това стана ясно по време на обществено обсъждане на преференциалните цени на електрическата енергия от ВЕИ в сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), предаде КРОСС.

С 30% да поевтинее електроенергията, произведена от фотоволтаични паркове, предлагат експерти от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. За сметка на това обаче най-евтиният досега ток от биомаса поскъпва почти двойно.  Новите цени ще влязат в сила през юни заедно с влизането в сила на Закон за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ).
В момента така наречената "зелена енергия" е най-скъпата у нас. До 2013 годинa, по изискване на Европейския съюз, 16% от тока, който консумираме, трябва да е от възобновяеми източници.

Джун Кю Хан - представител на корейската „RES Tehnology", която изпълнява проект за 100 млн. евро край Велико Търново, заяви, че ще фалира, ако изкупната цена бъде намалена, съобщи Дарик. Той обясни, че фирмата е най-големият инвеститор във фотоволтаичния пазар в България и намекна за намеса на корейското правителство, което държи 85% от компанията.

Инвеститорите попитаха още какво е наложило цената на енергията от ВЕИ да бъде намалена с 30%, а срокът за изкупуването й - съкратен с 20%
Семерджиев коментира, че от 2007 г. досега цените на фотоволтаиците са паднали почти двойно и затова е намаляла и себестойността.
От японското посолство също заявиха, че японските инвеститори са "много разочаровани" от обсъжданите промени.
 
Според Теодор Цачев от Българската фотоволтаична асоциация има огромен инвестиционен интерес към сектора на ВЕИ у нас, но въпреки това до момента са инсталирани само около 30 реално работещи мегавата.
От асоциацията посочиха още, че новите цени не отразяват реалните разходи за поддръжка. Те били  от порядъка на 3,5 и 4,5 евроцента, при заложени 1,3 евроцента.