Вчера, след като съдът даде ход на делото срещу него за това, че е разгласил държавна тайна, обявявайки количеството на Държавния резерв от гориво за военновременните запаси, Танов заяви, че прокуратурата изпълнява поръчка под натиск от "Лукойл".

"Това е поредният опит на директора на Агенция "Митници" да оправя личния си имидж чрез нападки към компанията с най-голям принос в постъпленията от акцизи в хазната и да търси по този начин оправдание за собствените си необмислени публични изяви", заявяват от компанията.

Оттам уверяват, че "Лукойл" винаги е работила и ще продължава да работи с искрено убеждение във върховенството на закона и независимостта и справедливостта на съдебната власт.
"Обвиненията на г-н Танов към компанията и прокуратурата са напълно неоснователни, а и недопустими за една правова европейска държава. Уверени сме, че г-н Ваньо Танов ще бъде оправдан, ако не е нарушил закона, и осъден, ако го е нарушил", се казва още в позицията на "Лукойл".

През февруари от стенограма на правителствено заседание стана ясно, че премиерът Бойко Борисов за пореден път дава пълната си подкрепа на Танов. "Аз съм запознат със случая, информацията е такава, че ние подобна и в Брюксел изпращаме и тя не е някаква, която да касае военновременните ни запаси, която изтичайки да създаде някакъв проблем", заяви тогава министър-председателят.
Вчера и самият Ваньо Танов каза, че става дума за публична, а не класифицирана информация, която може да бъде открита на страницата на европейския вестник, където става дума за ангажиментите на всяка държава да осигурява необходимите резерви от горива в случай на нужда за друга държава.

В присъствието на митническия шеф обаче, преди няколко месеца Борисов заръча на министрите: „Но пък в същото време и на всички вас, и на него да използвам случая да кажа колко е важно, когато се говори пред медиите, човек в желанието си да защити дадена своя теза, може да изпусне думи, които след това виждате какви сериозни проблеми създават”.