Комисията за финансов надзор е поискала още на 7-и август информация от кипърските власти относно фалита на застрахователното дружество "Олимпик". Това съобщи председателят на комисията Карина Караиванова, която присъства на срещата в министерството на външните работи между министър Екатерина Захариева и кипърския посланик Мариос Кундуридес.

По-рано днес министърът на финансите Владислав Горанов поиска оставката на зам.- председателят на КФН Ралица Агайн, която отговаря за застрахователния надзор.

Над 200 хил. български шофьори останаха без застраховка Гражданска отговорност, след фалита на кипърския застраховател "Олимпик". Те започнаха масови протести за правата си.

Министър Захариева е посочила, че у нас все още няма информация за процедурата, по която ще бъдат изплатени обезщетенията на засегнатите български граждани.

На срещата с посланик Кундуридес външният министър Захариева е поискала да се проведе незабавна среща между представители на българската Комисия за финансов надзор и кипърското финансово министерство.

Засегнати са много хора, а все още нямаме официална информация от кипърската страна относно процедурата, по която ще бъдат изплатени обезщетенията, е казала министър Захариева. Надяваме се да я получим във възможно най-кратък срок, е допълнила тя. Вицепремиерът е информирала посланика, че българската държава планира да помогне на засегнатите български граждани.

"Готови сме да изпратим веднага експерти от КФН в Кипър, както и да приемем ваши специалисти в България, за да изясним проблема и да намерим спешно път за разрешаването му", е посочила Екатерина Захариева. Указания в този смисъл българският външен министър е дала по-рано днес и на българското посолство в Република Кипър.

На разговора в Министерството на външните работи е присъствала и председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова, която е информирала посланика относно тяхно запитване, отправено към кипърското финансово министерство на 7 август, на което все още не е получен отговор.

Мариос Кундуридис е уверил вицепремиера, че ще съдейства за организирането на среща и изясняването на детайлите по случая. "Не политиците, а хората са на първо място, затова нашите две правителства трябва да направят всичко възможно, за да решим този въпрос", е заявил той.

Отношенията ни с Кипър са отлични и се надявам на вашето съдействие, това, което трябва да направим, е да реагираме възможно най-бързо, е подчертала Захариева.

Има готовност за изпращане на български експерти в Кипър за изясняване на проблема и намирането на спешно решение. От своя страна посланик Кундуридес е обещал съдействие за изясняването на детайлите по случая.

По-рано финансовия министър Владислав Горанов обясни, че държавата има готовност да ангажира кипърско адвокатско дружество, която да представлява ощетените български клиенти на застрахователната компания "Олимпик" в Кипър.