Външният министър на Унгария Петер Сиярто пристигна в Москва за срещи, свързани с енергийната обезпеченост на страната му, съобщи самият той в профила си във Фейсбук. 

"Днес в Москва ще обсъдим важни въпроси от сферата на сътрудничеството за обезпечаване на унгарската енергийна сигурност", съобщи унгарският министър, който отговаря и за икономическите връзки и енергетиката.

За срещите му с вицепремиера на Руската федерация Александър Новак информира и "Известия".

Сиярто уточнява, че с руския вицепремиер ще обсъжда техническото подсигуряване на доставките на синьо гориво по газопровода "Турски поток", който през наша територия осигурява газ и за Сърбия и Унгария.

Тема на разговорите са и доставките на петрол по нефтопровода "Дружба", както и предотвратяването на заплахите за унгарската ядрена енергетика заради санкциите на ЕС.

Затова и в програмата на Сиярто е предвидена среща с генералния директор на "Росатом" Алексей Лихачов, пише "Известия".

Сиярто отбелязва, че следващата зима, според прогнозите, може да се превърне в сериозно изпитание за Европа, в сравнение с отминалата сега, която беше много топла. По думите му, Будапеща има потребност от доставки на нефт, газ и ядрено гориво, за да подсигури непрекъснато нарастващата нужда от енергия за индустрията и по тази причина унгарско-руското енергийно сътрудничество не трябва да бъде прекъсвано. Сиярто допълва, че това не е въпрос на политика, а на реалности.

Това не е първото посещение на унгарския външен министър в руската столица, откакто е започнала войната в Украйна и на фона на дългия отпор на Унгария срещу енергийните санкции и противопоставянето й на отпускането на 18 милиарда помощ за Киев.

На 6 април началникът на кабинета на унгарския премиер заяви, че Будапеща се явява съюзник на САЩ, но също така възнамерява да развива икономическите си връзки с Русия.

На 30 март пък руският посланик в Будапеща Евгений Станиславов заяви, че Унгария е в списъка на РФ с неприятелските държави заради присъединяването й към санкциите, наложени от ЕС, но каналите за диалог между Москва и Будапеща са открити, припомня "Известия".

Дипломатът подчерта, че в основата на унгарската политика стои стремежът към защита на нейния национален интерес. Посланикът отбеляза, че страната понася негативни последствия от конфликта в Украйна и наложените на Русия санкции.