Снощи е бил постигнат компромис за отпускане на европейски средства за Унгария, което направи възможно премахването на резервите на Будапеща относно отпускането на макрофинансова помощ от 18 млрд. евро за Украйна през 2023 г., съобщи чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз, цитирано от Франс прес и БТА.

"Постоянните представители на страните членки на ЕС гласуваха по принцип помощ от 18 млрд. евро за Украйна, минимален данък от 15 процента за големите компании, одобрението на Плана за възстановяване на Унгария и споразумение за условия", посочи чешкото председателство в своя акаунт в Туитър.

"Пакетът ще бъде потвърден с писмена процедура", уточни чешкото председателство. Процедурата ще бъде задействана в сряда, каза дипломатически източник.

Унгарският премиер Виктор Орбан отказа да даде съгласието на Унгария за предоставяне на тази макрофинансова помощ на Украйна, ако унгарският план за възстановяване и кохезионните фондове, предвидени за неговата страна, бъдат блокирани от нейните партньори.

Будапеща отказваше също да даде съгласието си за минимален данък от 15 процента за големите компании.

Постигнатото снощи споразумение е фактическо дезавуиране за Европейската комисия, която препоръча замразяване на 7,5 млрд. евро от еврофондовете, предназначени за Унгария, считайки, че последните реформи, приети от Будапеща за борба с корупцията, все още не са достатъчни.

Изплащането на 5,8 млрд. евро от плана за икономическо възстановяване, представен от Будапеща, също беше спряно до прилагането на реформи в областта на върховенството на закона.

Държавите-членки са взели предвид последните мерки, приети в сряда от унгарския парламент за изпълнение на условията, наложени на Унгария.

Постигнатият снощи компромис намалява замразените европейски средства до 6,3 млрд. евро, за да накара Будапеща да изпълни мерките, изисквани от нейните партньори, посочи дипломатически източник.