Туристите в Турция се втурнаха да пазаруват, възползвайки се от резкия спад на турската лира, който изведнъж повиши покупателните им способности.

Пред луксозните магазини на Шанел и Луи Вюитон в истанбулския квартал Нишанташъ се извиха опашки от предимно арабски туристи, очакващи да се възползват от кризата с турската национална валута, която само в петък понижи стойността си с 18 процента и достигна исторически минимум от над седем турски лири за долар, съобщава Ройтерс.

"Купуваме дрехи, грим, купуваме марки", каза Фатима Али от Кувейт, която посещава града с двете си дъщери. "Цените са много ниски".

Подобно на други туристи в същото положение тя носи със себе си куфари, които да пълни. Пред магазин за козметика, тя държи три.

Лирата загуби над 40 на сто от стойността си спрямо долара досега тази година, преди всичко заради безпокойства за влиянието на Ердоган върху икономиката, призивите му за понижаване на лихвените проценти и влошаването на отношенията със САЩ.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган окачестви понижаването на стойността на турската лира като "заговор" срещу Турция, но заяви, че турският народ няма да се предаде. През последните дни той отправя всекидневни призиви към своите сънародници да обменят доларите и еврото, с които разполагат, за да подкрепят турската валута.

Клиент от Египет пресмята, че е спестил около хиляда долара от покупките си в Истанбул в сравнение с парите, които би похарчил, ако бе купил същите подаръци и дрехи в своята страна.

"Надяваме се, заради Турция, че валутата ще се съвземе," казва Халид ал-Фахад от Кувейт. "В същото време се надяваме, заради клиентите, лирата да остане каквато е сега", добавя той.

Сривът на лирата предизвика засилен интерес и на българите към пътуванията в Турция. Заради поевтиняването на стоките и услугите в южната ни съседка, туроператорите отчитат ръст на екскурзиите и при продажбата на ваканционни пакети.

Освен пазаруването и почивката в Турция излизат доста изгодно заради поевтиняването на услугите и горивата.

Очаква се и бум на онлайн пазаруване от турски сайтове, в които лирата е заложена като платежно средство.

Днес една лира се търгуваше в българските чейнджбюра за около 32 стотинки. Оказва се, че у нас няма дефицит на турска валута.

На азиатските борси сутринта беше отбелязан антирекорд от 7,24 лири за 1 долар. На европейските борси по-късно курсът достигна 6,88 за долар - със 7% по-ниско ниво от петък и близо 150 на сто от това преди опита за преврат преди две години.