"Турски поток" е политическа хрумка, направена, за да се демонстрира, че може и без Украйна. Това коментира пред bTV бившият икономически министър Трайчо Трайков.

"За да се съгласи да участва, Турция получи 10% отстъпка за газа със задна дата. Това го постигат страни, които нямат комплекс за малоценност, когато преговарят с Русия - не се извиняват, не си удрят челата в земята", подчерта той.

По думите му не е ясно дали по време на обявените за исторически посещения на Румен Радев и Бойко Борисов в Москва въобще са били обсъждани важни въпроси като плащането на транзитните такси даже след спирането на трасето през Украйна (по договор задължението на Русия в размер на стотици милиони не би трябвало да отпадне) или за връщането на парите, които с последното решение на ЕК става ясно, че България е надплатила на "Газпром".

"Газът, който ще стигне по единствената засега тръба на "Турски поток" си е за Турция. Най-добрият начин за Европа е газът да е по съществуващата инфраструктура", подчерта Трайков, като отбеляза, че "ако Кремъл много държи да се похарчат десетки милиарди за друго", то трябва да се направи анализ.