Трайков: Турски поток е хрумка, за да заобиколи Украйна

За да се съгласи да участва, Турция получи 10% отстъпка за газа със задна дата

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Трайкай си трайчо, че големи глупости плещиш!Дори и добре да ти плащат да работиш срещу България, идва ден, когато ще се връща с лихвите! Сега разбирам защо толкова си приличате с министъра на подляците, същия плужек и подмазвач на Щатите, работещ срещу интереса на страната си.

И ти си Хрумка на Природата !!! Трябва отдавна да си в СЦЗ за откровени кражби и лъжи ! За Изродите няма място в Политиката на България и стига се прави на умен Клиптоман !!!!

Не е важно какво казва Трайчо, а е важно, че фурашката и тиквата ходиха в Москва. Не е важно, че обидиха българите с робското си поведение там.

Не е хрумка, а Русия също иска да има няколко пътя/потока/ за нейния газ до крайния потребител, за да не може един играч / Украйна/ да я изнудва и да спира когато иска транзита, за да постига добри условия за себе си и да оскъпява по този начин газта за крайния потребител. Така ,че не хрумка, а нужда.

Те мужиците си знаят, не са от вчера. А ей ги бизонаджиите как са се загрижили за тях ,да те се харчaт за Тръби. ...ха ха ...

ветропоказател - закрилник на протежираната от САЩ Украйна с изгнила и несигурна газопреносна мрежа. И сега нека коментира развоя на събитията с новите санкции за СП2 от сащисаните. И цените на техния щатски вносен газ. А не да си трае.

Газопреносната мрежа на Укрите е собственост на Фамилията Джо Байдън , бивш Вицепрезидент на САЩ при Обама !

Е, все пак има развитие у тоя джендър- допреди няколко месеца обясняваше как турския ПАТОК нямало да се реализира никога. Сега вече обяснява как било много несправедливо да се оставят укрофашистите баз газ да агонизират. Ами нали си имат американски и европейски приятели, те ще се погрижат подобаващо за тях. Джендъри.

Ми за кво друго, бре Трайчо? То и Северните потоци са за същото! Чак сега ли включи за какво беше и "Южен поток", който успешно провалихме...Е, руснаците му намериха цаката, но лошото е, че пак сами се натаковахме, т.е. не "ние" като народ (нас ни "натаковаха" и не за първи път...), а един виден "международник", ген.лейт, д-р на некви науки...И точно за това инкасира един хубав шут оня ден в Москва и май още му държи...

"ако Кремъл много държи да се похарчат десетки милиарди за друго", то трябва да се направи анализ. И това недоразумение с очилца, както и калинкта на Бочко (тя и Теменужка, и енергиен министър по недоразумение!) явно не са се научили да разбират чутото и прочетеното! Но иначе са много компетентни да учат другите! Е, тоя вече му биха боца в некомпетентния и кирлив задник и празна кратуна, на ред е огромното седалище на теменужка-калинка! Не Кремъл държи да си харчи парите за нас! Това го заяви Путин в прав текст на ББ, след тъпунгерските изказвания за големия опрощаващ брат! Ако ние искаме газ - да смятаме какво и как ни изнася и да се бъркаме, защото Русия втори път заради нас няма да го направи! Та, като не си разбрал нещо, по добре си трай, Трайчо! Явно родителите са били наясно що за дебил ще се пръкне, та и подходящо го кръстили, но стои ли шило в торба? И като няма мозък, можеш ли го спря да го демонстрира пред всички!

И този страда от синдрома на късата памет. Че нали точно той беше министър на икономиката през зимата на 2009, когато заради Украйна Европа остана без газ. Украинците, вместо да си плащат за доставкит, незаконно отклоняваха газ от количествата, предназначени за Европа. И това принуди "Газпром" изобщо да затвори кранчето за няколко дни. Чудно ли е тогава, че се търсят други варианти, с които да се избегне такъв ненадежден партньор като Украйна. Ама някой пак търси под вола теле

И тоя разбирач, си отиде по живо по здраво, по-богат, но пък и той остави сума ти проблеми след него.

"Турския поток" е Борисовия вариант на приказката "Пуснал питомното, сега ще гони дивото"!

Този е много тъп! И е убеден, че ние сме слепи, глухи и нищо не разбираме. Трайков, изчезни най-сетне!

за да върви украинското трасе... Какво искаш повече бе Трайчо?

Ако се продават тръбите на Покрайната,дали ще има мераклия да ги купи?

Щом никой ни ги купи и заръждясат- ние сме насрещъ, ба!

за турски поток е прав, а южен поток е хрумка как "братята"да ни приберат едни 10 000 000 000 € за газопровод дълъг 500 км., а газопровода от израел през кипър до европа е дълъг 2 000 км. и струва 6 000 000 000 €

Да ти го тура на ...икономиста!

я да видим?! израел, кипър, гърция и италия подписаха в никозия ....... газопровода еастмед е подкрепян от европейската комисия координират хъба балкан с новия газопровод с дължина от близо 2000 км. ще транспортира газ до .....намалявайки до минимум зависимостта от россия проекта струва 6 000 000 000 €и ще е завършен 2025г! новината е публикувана на 05. 12. 2017г.т тъй, а южен поток 500 км, и обявена цена 7--10 000 000 000 €

Дебил

Проектът за българския газов хъб много прилича на носталгия по присъщите на социализма икономически неефективни грандомански проекти, но съчетана със сегашното ни неадекватно желание да бъдем играч от геополитически мащаб. Химерични изглеждат и възможностите за доставка на договорения 1 млрд. куб. метра газ от Азербайджан. Това е така, поради липсата на транзитна инфраструктура. Но също и защото доставката за ЕС на договорените количества от находището „Шах Дениз” по Южния газов коридор се оказа проблематична. За нас по-добър вариант е не да бъдем самостоятелен играч, а използвайки интерконекторните връзки да намерим доставчици, които при изгодни условия да обезпечат необходимото за потреблението на страната количество природен газ. Възможностите, които България имаше да стане разпределителен център на енергоресурси (газ, електроенергия и нефт) за балканския пазар и ЕС вече безвъзвратно са загубени, а нови такива не се очертават.

Сега ми се изясни, защо е бил министър в Тиква ЕДНО. Тиквата ще излезе най-умен от всички гербоиди.

Ха и Трайков се появи... за да прави сметка кой и как си харчи собствените пари;)

а кой харчи собствените си пари, че не е ясно?

Питаш защото не си прочел статията която коментираш или питаш защото не разбираш казаното от Трайков-)

да

Тъй ли Трайчо? Ами тогава "Северен поток-1" и "Северен поток-2" какво са? Русия си върти солиден бизнес с Германия и това е най-важното. При това отношение на Украйна към Русия, няма как да има транзит на руски газ през Украйна. Преди беше хубаво. Украинците получаваха добра сума за транзита, получаваха и газ за собствени нужди на добра цена. Количествата които отклоняваха и не плащаха нищо за тях не се броят. А това се нарича кражба! Украинците трябва да целуват ръцете на Путин за това, че все още допуска някакъв минимален транзит през Украйна! С фашисти, които непрекъснато плюят срещу Русия, никой не иска да работи!

викаш украина е нападнала россия, и воюва на нейна територия? много лошо отношение, ей!!

Не става, хем да плюеш, хем да искаш услуга от тези, които оплюваш. Но само безочливо тъпо същество като теб не вдява.

Викаш в Украйна воюват руски части? Невъзможно по две причини: 1.В ерата на Интернет нищо скрито-покрито не може да остане. До сега щяха да са качили хиляда клипа с доказателства за това! Няма нито един! 2.Ако наистина в Украйна воюваха руски части, всичко отдавна щеше да е приключило! Главата трябва да се използва за мислене! Не да се пази равновесие с нея!

Нашия интерес е да натискаме руснаците за да може ние да определяме правилата на играта. Обединени с всички останали , защото са жилави. Поддадем ли се на романтика спукана ни е работата. В този смисъл е добре да помагаме на Украина. Русия си има свои интереси, които са противоположни на нашите.

само в Москва.....

Дира, пада ви реномето с това Нищо! ...И поне да беше казал..нещо.

Не е лесно да си неолибераст :) Трябва да обясняваш колко е важно за Украйна да продължи да транзитира руски газ, а в същото време да убеждаваш колко е вредно за България да транзитира руски газ. Колко е полезно за България да плаща транзитна такса на Турция, примерно При подобни извратени логики, дали е учудващ ,че неолибералите са най-големите фенове на джендъризма. Нещо нормално, естествено да е останало у тях?

тъпи, теб какво те бърка дали ще плащаш транзит на украина , молдова и румъния, както до сега, или на турция, както ще е за в бъдеще??

за сметка на това тебе те бърка, че украйна остава на сухо, разбрахме, "умни".

Веме я заобиколи!

Разбира се че Турски поток е създаден за да заобиколи газа Украйна. А ние какво да направим бе? Какво предлагаш? Да стоим на студено като врътнат кранчето на Украйна ли? В знак на солидарност?

Ей, че е хубаво да критикуваш! А Вие, господине, когато бяхте министър, какво свършихте? Защо мислите за Украйна , за Турция и за кого ли не, а не правите нищо за България? Нима бяхте по-добри от сегашните? Не сте, затова поне си мълчете.

Е ,какво искаш да направи, като той е Трайчо? Трае си, най-много да си го прехвърля....

Джендър Трайков, получи ли си хонорара от Чичо Сам за тази сутрин? Тръгнал уж да "защищава" интересите на Б-ия, които това мекере отдавна е превърнало единствено само в средство за лек живот, добре залатен от Сорос. Като е толкова способен и умен, що не отпраши отвъд Атлантика да си изкарва честно парите, далеч от Русия и най-вече - от България!

Че е политическа-такава е,само дето не мога да го нарека"хрумка". Чист политически прагматизъм,след всичко случило се в отношенията Русия-У Краина. РФ не иска украинците да печелят от транзитиране на газ."Хрумка"!? Турция,както винаги икономически хитра.Щом й дават тази възможност,как да не се възползват?Пък не само цената е определяща-и те стават транзит,съответно,ще захранват с печалби. Трайковщини.

я тебе, тъпи, какво те бърка дали ще получаваш газ през украина или през турция??

Лично мен пряко - нищо, косвено в цената на парното, но на потребителите ги им бърка в джоба с 30$ за 1000 куб.м. допълнителни разходи.

специалист по всичко - за тебе е ясно, че си укрофил, що се обаждаш от коневръза.

бърка ти россия, като ни продава най скъпата газ в ес! като на братя! а 80% % от българите не ползваме газ да се топлим

нацвъкал си минуси навсякъде, където има по 1 минус - дано това те топли. толкова си можеш. не знаех, че газта се ползва само за да ти топли жопата.

Този ми е поредния смешник- като очилатата Миглена Пръмова и др. - донесли само загуби за милиарди на БГ. Какво си се затревожил за Украйна... Ако искаш кажи нещо и за Африка... над 1 млрд. лв. щяха да са приходите от Южен Поток за БГ. - дори и първите 10 г. - нищо да не получаваме - после тези пари щяха да влизат... Над 1 млрд. лв. - плащаме годишно само на американските тецове - на вятъра ... - и това са все решения - взети по трайчовци....

нашия национален интерес е евтин газ и той щеше идва директно не през Украйна или Турция е заради такива продажни мекерета и за някой пробит долар продадоха националния интерес и са за народен съд!

едно на ръка, че се е излагал и се излага по сериозни въпроси, не мога да погледна сериозно на хрумката да се изказва по въпроси под нивото на неговата компетентност, един бивш министър, за който прочетох в блиц: Бившата жена на Трайчо Трайков го пребила насред министерството Люти шамари отнесла и любовницата му Милена Маркова И тоя чиляк тръгнал да чете икономически морал...

Така е, г-н Трайков, някой като се прави на тарикат, го заобикалят, не искат да имат вземане-даване с него, така беше и с нас, Костов се изсмиваше как е невъзможно да ни заобиколят, но руснаците направиха газопровода "Син поток" през морето към Турция, заобиколиха Полша със "Северен поток", че и тя се опитваше да хитрува, сега е ред на Украйна, лошото е, че е във вреда на нас, ние вече преживяхме студена зима, когато спряха кранчето на Украйна.

Министър Трайчо се замислил за Украйна!!!!!! Абе умньо-петров мисли за България - Украйна сама се качи на бесилката през 2014

"... когато преговарят с Русия - не се извиняват, не си удрят челата в земята ..." Г-н Трайков отново на висота! Затова и след най-малката му изява симпатизантите и от двате БКп-та (БСÜ + ГЕРБ) побесняват.

Кога е бил на висота, че пишете "отново"? Освен ако не е шега, разбира се.

Това момче никак не е в час! Турски поток е за да постави Путин ръка на всички потоци идващи към Европа от Иран, Азербайджан, Катар и Сирия. Освен това вкарва Турция в далаверата и когато те свикнат с това си положение, по-лесно ще се откажат от НАТО, отколкото от сухото. Това не са стратегии за кашкавалоядни отрочета с мания за величие.

Този пак се показа от дупката си за да изръси някоя глупост. Ейййй, тъкмо бяхме забравили за тоз червей

Трайчо, трай си. Мислехте за слаб политик, но се оказа че си и слаб специалист. https://a-specto.bg/rentabilni-li-sa-severen-potok-2-i-turski-potok/ Северен маршрут: „Северен поток-2” По предварителни данни разходите за транспортиране на 1000 куб. метра природен газ през „Северен поток-2” до входна точка в Германия се изчисляват на 16.9 USD за 1000 куб. метра, докато през Украйна по формулата в сега действащата тарифа на договора за пренос, подписан през 2009 г. между „Газпром” и „Нафтогаз-Украйна”, за същата дестинация разходите са 32.48 USD.Нещо повече, украинската регулаторна комисия през 2016 г. повиши транзитната такса с 12.52 USD за 1000 куб. метра, с което след изтичане на срока на сега действащия договор, разходът за транзит през Украйна ще стане 45.00 USD за 1000 куб. метра. По разчетни данни на експерти, преките разходи за транспортиране на газ по маршрута „Северен поток-2” при пълно натоварване на мощностите ще бъдат 16.9 USD за 1000 куб. метра газ. Това е 1.9 пъти по-малко от сега действащата украинска тарифа и 2.6 пъти по-малко от новата такава. Южен маршрут: „ Турски поток” Проектът „Турски поток” предвижда изграждането на два газопровода с общ капацитет 31.5 млрд. куб. метра газ за доставка на природен газ в направление Турция, Гърция, Италия и Унгария. По данни на EA Daily разходите за транзит по „Турски поток” ще бъдат 8.59 USD за 1000 куб. метра до входна точка на турска територия. Към момента природният газ за бъдещите клиенти на „Турски поток” се транзитира по газопровода „Союз” от ГРС „Писаревка” до ГРС „Орловка” на границата с Румъния. Дължината на газопровода е 1000 км. Стойността на транзита по територията на Украйна е 28.0 USD за 1000 куб. метра. Ако към тази сума прибавим и стойността на транзита през Румъния (5.2 USD) и през България (5.8 USD), то стойността на транзита от руска до турска граница по украинския маршрут възлиза на 39.0 USD по сега действащите тарифи, а според новата украинска тарифа ще бъде 47.0 USD. Нещо повече, миналата година украинският регулатор взе решение новите тарифи за транзит да бъдат облагани с 20% ДДС, което прави транзитът през Украйна категорично нерентабилен. Но даже и да бъдат запазени транзитните такси през Украйна без промяна, то очевидно е, че проектите „Турски поток” и „Северен поток” са в пъти по-рентабилни. По-важен днес за България е отговорът на въпроса ще има ли газ за страната след 2019 г. и на каква цена ще бъде той. Защото, даже „Газпром” да запази транзита през Украйна за България, Турция, Румъния, Сърбия и Унгария, газопроводите на Украйна се нуждаят от сериозен технически ремонт и модернизация, което по данни на британската агенция Mott McDonald се изчислява в най-скромен вариант на 3.2 млрд. долара.

подаването на газ и транзита през бандитската територия, която побърза да продаде мрежата си на американски "инвеститор" само дни след преврата. 2019-та е ключова година за предоговаряне и ако дотогава има СП2 и ТП, познайте на кого ще спрат кранчето? Както се говори отдавна - газовата мрежа на Украйна е под всякаква критика и работи на вяра. Ремонти по нея на са правени с години и е въпрос на една операторска грешка и да стане гаф. Пък бедни оператори на мрежата - с лопата да ги ринеш... Остави това, че цената на газа ако падне с 10% - населението ще избира Меркел и Ердоган до второ пришествие, а и корпорациите ще им плащат доживот - разликата между 16.9 и 32.48 долара при тези капацитети се изчислява в едни добри годишни премии следващите десетилетия.

"Експертите са единодушни, че общите разходи на „Газпром” за пренос на 31.5 млрд. куб. метра природен газ през „Турски поток” ще възлязат на 338 млн. долара, а същият обем за същите клиенти по украинския маршрут ще струва общо 1197 млн. долара по днешната тарифа и 1515 млн. долара по новата тарифа."

лъжа: "Най-добрият начин за Европа е газът да е по съществуващата инфраструктура" Всъщност преноса по СП1 е много по-евтин от транзитните такси на Украина. Говорим само за транзитни такси, без отчитане на кражби и риск от прекъсвания с цел изнудване от страна на Украина.

Представете си плочки домино, които падат от Запад на Изток. САЩ искат да достигнат "лоялно" правителство на руската граница, Европа слуша САЩ заради вечния си страх от Русия, а правителството в Украйна беше създадено чрез един Мейдан, спонсориран и направляван от САЩ и Европа. Ако руснаците успеят да прекарат тръба, която да достига до Европа без да преминава през Украйна, правителството в Киев ще трябва да отговори на въпроса "Защо позволихте да ни заобиколят?" и Украйна бързо ще стане отново про-руска. Веднъж опитаха през България - но ЕК, Хилъри и трима американски сенатори набързо довтасаха, за да върнат България в правия път. Сега ще опитат през Турция. Америка на Тръмп не иска да харчи пари за геостратегически шпионски игрички. Европа търси енергия за индустрията си и едва ли и харесва лампата на газта "да примигва" заради вечните кавги между Русия и Украйна. Дотук изглежда, че този поток има по-добри шансове от предишния. А ние можем спокойно да останем встрани от тръбата и вместо транзитни такси да плащаме потребителски такива. Но това няма да го чуем нито от коректно политически "сресаните" ни политици, нито от услужливите им медии.

Това не е "хрумка", а ясна стратегия за минимизиране зависимоста на Русия от украинските паразити по тръбата. Русия си гледа интереса, Турция си гледа интереса, Германия си гледа интереса. Трайчовците наместо да гледат интереса на България, плещеха глупости и ни прецакаха яко.

Трайчо и той си гледа интереса, ама не съвпада с БЪЛГАРСКИЯ интерес очевидно!

но в коментара по-горе разликте за Германия са в 2.5 ПЪТИ по-евтин газ, а за Турция май повече. Русия от всеки тръбопровод взима една цена (или договаря една цена), а после по тръбата имаме наредени касички-транзитьори. Интересното в момента е, че Турция ще стане не транзитьор - което би било по-изгодно за Европа, а търговец - и ще врътка Южната част на Европа както си иска. Но ние няма какво да се оплакваме - сми ни го натресоха "добрите" съветници иззад океана, ще си берем последствията. Е, вероятно на една шепа хора няма д аим пуска особенно, след като са осигурили и правнуците си.

Хрумката драги е нещо което ти идва на акъла ей така между другото. Драги трайков ( с малко т), научете български език и значението на думите.

Да ми показвате задник на снимка и да му изписвате тъпите брътвежи не е спам и не накърнява доброто име , а като кажа , че е задник ме заличавате в името на упоменатите ценности. Е писна ми от лицемерие и ценности.

стойностен и аргументиран коментар, браво.

Кратко, точно и ясно казано.

Кратко, точно и ясно казано.

НЕ управляват,България въврви в правилната посока. Амин.

Стига сте вадили от нафталина тези стари изтъркани политици да ни баламосват. Ние и без тяхтото мнение сме наясно кое какво е. Нямаме нужда от пропаганда. Медиите трябва да предоставят на първо място ФАКТИ!

Стига три бе цензор.

Не е никаква хрумка, а планиран от поне десетилетие. Хрумки може да има само в главите на българските политици как да откраднат още и още. Не е хрумка да отрежеш Украйна, когато хапе ръката, която я храни и топли!

Kenn1111

Тоя открри топлата вода!Много ясно е че след нестабилното положение в отношенията Русия украйна руснците ще търсятдруг път.Твона че ние бяхме идиоти и спънахме Южен поток си е чисто наш ГАФ!Вместо да използваме това спяхме проекта.Сега при турския вариант трябва да се молим и да сваляме гащи защото може да се окажем без газ ако не ни пусснат по милост една тръбичка.Заа Южен поток виновните са Борисов и седесарите и те обрекоха България на тая незавидна роля и сега се чудят как да се оправдават и да молят за милост!

Защо ме изтри бе , не съм лекар , но на тоя безпогрешно мога да му поставя диагноза.

Трайчо, вместо да си траеш, продължаваш да ръсиш глупости. Твоето място не трябва да е тук, а в затвора. Ти, продажнико, си един от онези кряскащи соросоидчета, които направиха така, че тръбата, вместо да минава през България, сега минава през Турция... също за България. Бегов в Анадола!

истински икономически гуру...

Тоз още като го видя и се приготвям да чуя глупости.

Ами той и Северен Поток (1, 2 ...) е за това ... Ама понеже Северен поток е "демократичен" поток, там няма проблеми ... Нормално е ако си търговско дружество и контрагента ти създава непрекъснати проблеми, да се опиташ да го разкараш...

Тъпунгер, погледни картата на Европа и тръбите преди да ръсиш глупости. Северен поток заобикаля Беларус, а не Украйна. За заобикалянето на Украйна опита е Южен и после Турски поток

Добре, че ги заобиколиха укрите. Не ни трябват да ни крадат от нашата газ.

А Германия откъде внасяха газ, преди Северен Поток ? Нали се сещаш че изграждането на нов тръбопровод е много по скъпо от ползването на съществуващ дори да е 2 пъти по дълъг ... Само че германице не искат посредници, които да могат да ги "клатят" ...

Schilo

Хаохахах, тъпунгер, украйна беше разпределител за Южна и Централна Европа. Сега Южна ще се снабдява от турците, а централна-чрез СП 2. А който иска, може и газ в бутилки да си купува.

Тр. Тр.: "Турски поток" е политическа хрумка... ...За да се съгласи да участва, Турция получи 10% отстъпка за газа със задна дата. Това го постигат страни, които нямат комплекс за малоценност, когато преговарят с Русия - не се извиняват, не си удрят челата в земята" И Трайчо е политическа и експертна ХРУМКА, ама нейсе... Срещу 10 %-ната отстъпка на руския газ Анкара се съгласи да подпише РАЗРЕШЕНИЕ за преминаването на ВТОРАТА тръба на "Турски поток" през нейна територия... Путин се бори за ЕВРОПЕЙСКИ път на газа и спечели много повече от отстъпката... Една крачка назад, последвана от 2 напред... Това е стратегическо мислене... А арт специалистите като Трайчо Нетрайков да си ближат раните от яд!