"Не искам да влизам в ролята на врачка, но се очертава решение, което не е в наша полза", заяви по bTV Трайчо Трайков във връзка с избора на страна, в която "Фолксваген" (Volkswagen) да построи новия си завод. Изборът германската компания ще направи между България и Турция вероятно през август. Според германски медии концернът като че ли вече се е спрял на турския град Измир.

Ако бъде взето неблагоприятно за страната ни решение, трябва да се направи анализ на всички стъпки, които са били предприети от участниците в процеса от наша страна, защото "институционалната памет се губи", заяви Трайков.

Бившият икономически министър отбеляза, че по време на преговорите с "Фолксваген" в опита им да бъдат привлечени се наблюдават и положителни процеси като взаимодействието между общинската и държавната администрация, което досега е било "невиждано".

Не могат да се пренебрегват обаче и дългогодишните неудачни политики, които са довели до това състояние на образователната система, която не произвежда качествени кадри за бизнеса или липсата на инфраструктура по т. нар. "Северен коридор" от Кулата към Хамбург, смята Трайков.

Общата среда в една държава също е важна, но гиганти като "Фолксваген" могат да се договорят с всяко правителство, докато малките компании са по-уязвими от корупционни практики, смята икономистът.

"Допълнителните бонбончета" от страните кандидати също са от значение, отбеляза Трайков по повод информациите, че Турция ще поръча коли на "Фолксваген" за своята администрация.

"Когато бях министър, исках да се въведат общи преференции за компании, които избират да правят производството си в ЕС", разкри икономистът, според когото трябва да има такива стимули.

Какво ще реши "Фолксваген"

Германският автомобилостроител "Фолксваген" се приближава към вземане на решение къде да построи новия си завод, съобщи на 12 юли германският бизнес всекидневник "Ханделсблат".

Надзорният съвет като цяло е настроен положително към предложението за Турция, са посочили днес източници на изданието от централата на компанията във Волфсбург.

На вчерашно заседание на контролния орган (на 11 юли) обаче не е взето окончателно решение, до каквото евентуално може да се стигне през втората половина на август.

"Фолксваген" обмисля от близо година построяването на нов завод. Първоначално вариантите бяха десет места в четири източноевропейски страни и Турция. В крайна сметка в надпреварата останаха България и Турция, посочва "Ханделсблат".

В новият завод би трябвало да се произвеждат множество марки, включително "Шкода" (Skoda).

Междувременно се разбра, че "Фолксваген" ще инвестира 2,6 млрд. долара в автомобилна компания в Питсбърг, САЩ, на която преобладаващ собственик е "Форд" (Ford) като част от по-широко партньорство за производство на електрически и самоуправляващи се автомобили. Това потвърдиха на пресконференция в петък, 12 юли в Ню Йорк главният изпълнителен директор на "Фолксваген" Херберт Дийс и главният изпълнителен директор на "Форд" Джим Хакет.