Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна днес в МС с германския си колега Хайко Маас, който е на официално посещение в България по нейна покана.

Германия винаги е била наш стратегически съюзник и важен търговски партньор. Ние сме били и на едно мнение по важните теми и предизвикателства, каза Екатерина Захариева на обща пресконференция с германския си колега. Една трета от най-големите инвестиции в България са германски, около 5000 германски фирми развиват бизнес тук и тази година отбелязваме най-високия стокообмен между двете страни от 1950 година насам, с малко позитивно салдо за България, отбеляза българският външен министър, цитиран от БТА.

Бизнес и политика

Запитан дали правителството на Германия може да ни окаже помощ за привличането на голям германски автомобилен инвеститор в България Хайко Маас каза, че е очаквал подобен въпрос, но политиците не се месят в решенията на частни компании. Надявам се компанията скоро да обяви своето решение, за да не се налага да отговарям на такива въпроси, допълни германският външен министър.

Решението е изключително важно, но то ще бъде взето от фирмата, тук политиката не трябва да се меси, категоричен е германският министър.

Имаме и силни културни и образователни взаимоотношения между двете страни - немският език е вторият най-изучаван чужд език в България, днес всички 12 души от нашата делегация говориха перфектен немски език, добави тя. Освен това в осем немски висши учебни заведения се изучават български език и литература, каза още Захариева.

Искам да обърна внимание, че Германия, като най-голямата държава и най-силната икономика в ЕС, винаги се съобразява с интересите на по-малките членове на ЕС, допълни българският външен министър.

Какви предизвикателствата пред Европа и света очертаха Захариева и Маас

Радвам се, че съм в София, в тази важна за ЕС седмица - изборите в нашите две държави ще са в неделя и се надявам да изберем депутати, които да работят за силна, суверенна и единна Европа, изтъкна германският министър. Ние можем да сме силни само ако говорим на един глас, посочи той. България е силен европейски партньор. Вашата страна ще говори със силен проевропейски глас в бъдещия парламент, каза още Хайко Маас.

Хайко Маас: Не се месим в решенията на частни компании

Снимка: БТА

Запитани дали скандалът с Австрийската партия на свободата ще се отрази на влиянието на евроскептичните партии, Екатерина Захариева и Хайко Маас отговориха, че не знаят. Германският министър каза, че въпреки скандала, при който вицеканцлерът и доскорошен председател на АПС Хайнц-Кристиян Щрахе подаде оставка, уличен в злоупотреби с власт,  в Австрия остава важен партньор за Германия.

Ние искаме да работим с новото австрийско правителство, надявам се Австрия да говори с проевропейски глас в ЕС. Ние искаме да имаме добри отношения и имаме добри отношения, заяви Хайко Маас.

Важно е да преодолеем негативния тренд на растящия популизъм, национализъм и евроскептицизъм, заяви Захариева. Има политици, които за всички проблеми обвиняват Брюксел, а успехите приписват на себе си. За България е важно да покажем, че силен ЕС е по-важен от дребните, краткосрочни и лъжливо важни интереси, защото популистите предлагат на пръв поглед лесни решения на трудни въпроси, посочи тя.

Снимка: БТА

Германският министър изрази тревога от растящото, по думите му, напрежение между Иран и САЩ и посочи, че Германия използва всички канали да търси политическо решение на кризата в Близкия и Средния Изток.

Има ли европейско бъдеще за Западните Балкани

Обсъдихме и това, което можем заедно да направим за нашите приятели от Западните Балкани. Благодаря за подкрепата на Германия за нашия регион. Най-добрия път за демократизация, икономически просперитет и мир на Балканите минава през европейската интеграция и развитие за тях, подчерта Екатерина Захариева. Тя посочи, че днес е била обсъдена и ситуацията в Близкия Изток като е била потвърдена общата европейска позиция по темата. Обсъдихме ситуацията и отношенията на ЕС с Турция и се радвам, че позициите по тези въпроси съвпадат, каза още тя.

България е важен партньор и наш съветник и в разширяването на ЕС на Балканите, защото познава традициите и културата в региона, каза Хайко Маас.

По-късно Екатерина Захариева и Хайко Маас се разходиха в историческия център на София. В 14:00 часа двамата министри ще направят първа копка на новата сграда на дипломатическата мисия.