Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при откриване на конференция на тема "Електрическите превозни средства като фактор за устойчиво градско развитие", предаде БТА.

Няколко електромобила, произведени в чужбина, вече се движат из улиците на София. От Индустриален клъстер „Електромобили“ пък заявиха, че за 8000 лв. могат да преоборудват обикновен автомобил в електромобил.
Проект за завод  за производство на електромобили имаше и в Стара Загора.

"ЕС прие стратегия за развитие на незамърсяващи превозни средства, а България за пореден път изявява желание да участва в развитието на производство на електромобили. Секторът гарантира висока добавена стойност и конкурентоспособност, развитието и навлизането на електромобили в градовете ще осигури по-чиста и защитена околна среда, а това ще повиши и качеството на живот", коментира Трайков.

На въпрос относно планирания Закон за насърчаване на зелените обществени поръчки министър Трайков заяви, че е възможно след време да бъдат закупувани и електрически полицейски автомобили, като част от общата държавна политика, предаде news.bg.

Трайков обясни, че държавата ще осигури изграждане на пътна инфраструктура до завода за електромобили, тъй като това е проект за инвестиция "клас А". Междуведомствена работна група пък обсъжда възможните мерки за подкрепа на електроавтомобилната индустрия и използването на електромобили от гражданите.
Сред предлаганите стимули са облекчаване на таксите при първоначална регистрация на автомобила, възстановяване на ДДС при закупуване на електромобил, въвеждане на преференциален режим на движение и паркиране в населени места и други.
"Кои от механизмите на подкрепа ще бъдат възприети предстои да се реши в бъдеще", каза министърът.

Той посочи, че вече има проект за изграждане на зареждаща инфраструктура за електромобили в София, Пловдив, Варна, който е възможно да бъде финансиран по фонд "Козлодуй".