Производство на електромобили в Ловеч тръгва напролет

От пролетта на следващата година заводът на "Литекс Моторс" в Ловеч ще има базата и технологията да произведе първите серийни български електромобили.

Обратно в новината

Коментари - Производство на електромобили в Ловеч тръгва напролет | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Малко бекграунд. Имали сме български електромобил още 1967 г. Моделът се казва "Пионер-63", проектиран и изработен от инженерен колектив към НИПКИЕМ (Научно-изследователски и проекто-конструкторски институт за електро- и мотокари). Действащият образец е показан на 23-я Международен мострен панаир в Пловдив през есента на същата година. Не знам дали се пази някъде след разгрома на каростроенето в България.

Интересно само преди около 2 седмици на Пловдивския панаир представител на фирмата от Ловеч беше категоричен, че електромобили 2012 няма да се правят.

valentor

Когато се заговори за производство в завода Ловеч- обикновено режимът пада= палачинката се обръща.

Звучи много добре! Пожелавам пазарен успех на "Литекс моторс". Но не съм оптимист, като имам предвид ниската платежоспособност на хората в БГ.

Полза от инвестицията за нормалния народ има когато : 1.Се ПРОИЗВЕЖДА продукта у нас, с местна работна ръка, по възможност високоплатена. 2.Плащат се значителни корпоративни данъци 3.Има множество местни поддоставчици. Ако капитала съща е местен и раздробен - още по-добре ! До сега не съм убеден, че в Ловеч правят нещо повече от пробив в митническите бариери на ЕС. Пък и Китайците са опасни в известен смисъл и дефинитивно недемократични.

Отново ни пратиха да живеем в бъдещето, както винаги до сега! То не беше Булгаррено, Москвич, Маестро, Астон Мартин и др. тем подобни и все очаквахме благоденствие и спокоен живот! Сега отново ни обещават светло китайско бъдеще! Този път начело с вожда Тиквата Боко!

И друг път съм имал удоволствието да отбележа тъпотията на драскачите в този форум. Направо съм впечатлен!

Подкрепям твоето мнение!

Хващам се на бас, че каквато и да е следващата новина в ДИР.БГ, за каквото и да става дума - 99% от пишещите във форума не го харесвате, и смятате че замесеният човек (който и да е той) е тъп и ви лъже. Хахахахаххахахаах... Голям сте цирк.

Тук сме безпощадно добри хейтъри и няма прошка за никого! Единственият вариант да станем по-жалки е да се окажем на мястото на хората, които трябва да вземат важни решения - тогава какно насиране пада, не е истина!

Нека тази инвестиция е успешна, независимо каквото и качество да предлагат като за начало китайците! БГ има нужда точно сега от наливане на чужди инвестиции и от производство на истински стоки, а не от строителство на молове. Където и да се продават в Западна Европа този коли, то съм убеден, че хората с трезво мислене от векове няма да позволят да им се продават полвинчати работи, без необходимите сертификати. Плюс това поне 65% от всичко заобиколено около вас е произведено в Китай, по-скоро неприятно но факт! Надявам се тези коли наистина да израстват като качество с невероятни темпове, или поне да извървят пътя на Тойота, Хюндай, Киа.... В САЩ през 60те години умирали от смях, когато първите бройки "смешни" , малки бъгави тойоти слизали от корабите, но към 2011 година Тойота и Хонда държат над 40% от пазара в САЩ. Китайците бързо се учат и дано наистина има успех проекта за коли в Ловеч.

Тия приказки за производство на автомобили в Ловеч ги слушам от 15години и по всичко личи че ще ги слушам още толкова !

Стани от ушите си и ще разбереш, че вече се произвеждат автомобили в Ловеч. Смешник ... ;)

да нямаш предвид волските каруци с директно впръскване на сено и слама и газов катализатор ако случайно се изпусне някой двигател?

Има си хас да са над 100коня, данъчните пак ще ме одрусат!!!!!!!!! Абе няма ли най-накрая тая щуротия с данък според конски сили да претърпи промени, за чии ... ми е нова кола или електромобил, ако държавата ме стриже като за последно, когато ме возят повече от 100 коня?????????????

дурявата тръбва да купува полицеиски автомобили от тази фирма, таи като автомобилите ще са булгарски. така ще стимулира родното производство. така се прави по принцип. френското правителство патува в цитроен, пеугеоут и тн. немците карат бмв, мерцедес. американците имат чевъ, форд и чръслер. та и ние така... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Тези коли на снимките не са произведени в Ловеч. Производството е само в журналистическите материали и пропаганда.

Браво OZZY! Прав си!

Аз сигурно съм тъп или идиот, а сигурно и двете. Чета за производство на автомобили в Ловеч. Съжалявам но преживявам с производството на железа вече 12 години и това което съм разбрал е - тая индустрия е на доизживяване в БГ. За да правиш коли ти е нужен потенциал при това голям. Къде са кадрите къде са работниците които могат да свършат тая работа. Това поредната пирамида ли е или колите идват от Китай уж на части, а в момента в които им напомпаш гумите и са вече готови.

Със сигурност и двете.Кадрите и работниците ги има в Ловеч много отдавна.Сигурно си в пуберететна възраст за да не знаеш че в Ловеч се сглобяваха "Москвич".Засега колите ще идват на части и тук ще се сглобяват а в бъдеще някои от детайлите по колата ще се изработват и в Б-я.

Еми малко съм попреминал пубертета и си спомням кога сглобяваха Москвичи там, ама кога беше това, преди колко години, и какво искаш да ми кажеш, сега ще събереме хората от бюрото по труда гаражните работилници и сергиите по пазара и ще им кажат от утре ще правите коли. Леле :-) автомобилната индустрия се подчинява на определен стандарт - айде да видиме първо дали ще ги сертифицират.

"Производството" ще се състои в сглобяване само! Дано има повече работа, а не само слагане на гумите и помпане... В "завода" за сега се монтира само един конвеир по тавана, по който ще вървят колите. Вярно е че нямаме кадри за автомобилостроене! Като гледам и за монтажа само не са се засилили да назначават... Дано им потръгнат продажбите - дори и само монтаж да е, ако назначат 1000 човека, ще живне града, а може и за истинско производство да се решат...

Именно сглобяване, защото на възли митническите сборове са по-малко, отоклкото за готова кола. Освен това ще се води "Произведено в ЕС". Но ако Гриша Ганчев си прави сметката да изнася колите в ЕС, си я е направил без кръчмаря.

Краш тестовете и изскванията за безопастност на автомобилите, които ще произвеждат в Ловеч ще са по европейски стандарти иначе просто няма как да се допусне такъв автомобил да се движи из Европа. Нали ТОЧНО за това китайците инвестират тук. А електро автомобилите са трудни за употреба на дълги разстояния поради времето за презареждане. Хонда вече произвеждат хибриден водородно електрически двигател, който дава възможност за 500-600 км преход с едно зареждане, а самото зареждане става за време колкото се зарежда нормален автомобил с ДВГ. Та май е по-добре да се ориентираме натам.

Мда, като си купувам кола точно за това я вземам да се блъскам в стени с 60 км/ч. Това са рекламни трикове и целта им е да се вземат парите на ... хората. Твоя БМВ, като се блъсне с 75-80км/ч де ще му е двигателя? колко от катастрофите стават с 60км/ч? В БГ си правим по 1000 смъртни случая годишно! Колко от тях са станали с 60км/ч ;) Колко са с жигули, москвичи и други опасни коли и колко са с БМВ, Мерцедес и други "сигурни" коли???

Всички западни автомобили са конструирани така, че при челен удар двигателят се откъсва и пада надолу. Убеден съм, че Гриша Ганчев си дал парите на вятъра и няма да си върне инвестициите. Китайското си е китайско.

Ози, я си направи тая сметка: при 60км/ч се движиш с 16,66 м/секунда! Едно и също е! та за 0,1сек (една десета от секундата) ти, ще минеш почти 2метра! Я помисли за тая 0,1 сек двигателя ще може ли да се откачи и да се скрие под колата или ще се съберете тримата - ТИ, двигателя и колата в стената! Чудя се що ли си губя времето с тебе - сигурно и вода не пиеш, а само например: "НЕСТЕЕ, утолява жаждата" Пфуу, Промити мозъци..

То и другото производство щеше да "тръгне" от януари 2011г., ама нещо се закучи...

Да се развиваш значи да се променяш.Това е причината някой фигури от прехода да оцелеят - браво на Гриша Ганчев !

На кой господ да се моля, за да разбера еко-политиката на България?!?! Преди 2 години в ОДЗ"Биляна" с.Буковлък парното отопление с наши средства го преработихме да може да работи и на ЕЛ.ЕНЕРГИЯ. Добавихме и термопомпи. Повишихме комфорта и намалихме разхода за отопление 2 пъти. Плевенския кмет Зеленогорски се противопостави на селския и блокира средствата за поддръжка на системата. От одит отдела ми заявиха, че е НЕКОРЕКТНО да се спира ползването на НАФТА и да се ПРАВЯТ ИКОНОМИИ. Заявиха, че ако продължаваме да търсим ОБЯСНЕНИЯ за 'бездействения блокаж', ще ни дадат на прокурор. ОКАЗА СЕ, ЧЕ Е ПРОБЛЕМ, ДА СЕ ЗАМЕНИ НАФТАТА С ЕЛЕКТРИЧЕСТВО, НЕЗАВИСИМО ЧЕ СЕИКОНОМИСВАТ 25% ОТ БЮДЖЕТА НА ДЕТСКАТА ГРАДИНА!!! Предполагам след една две години Гриша Ганчев да реализира нашите проекти /Ловеч-Плевен не е голямо разстоянието/, понеже не е дребна рибка като нашия екип.

..много се радвам, но какво стана с мита, че да произвеждаш в България е евтино? Защо тези коли са с 2 хиляди по-евтини от Тойота? Имам предвид бензиновите, не електрическите.

Не сравнявай Ярис с джипа.

Мунчо

Обявената цена за малката компактна количка Great Wall Voleex C10 с всички екстри и двигател 1.5 VVT 97 к.с. по брошура е 16700 лв. Това е повече от Дачия, но Дачия е европейска кола, а другото китайска. Прецени сам.

След като петролът свършва, бъдещето е на електрификацията на транспорта и останалите отрасли! От тук и основното значение и роля на избрания път за развитие на енергетиката, транспорта и останалите отрасли. Не е необходимо да се плюе по каквито и да било електромобили. Китай сега е "работилницата на света" с тенденция да заеме челни места и в научните изследвания! Всяка стъпка освобождаваща ни от замърсяващата енергетика е стъпка в правилната посока!

Вярно, ама с вятърна и слънчева енергия може само ел. велосипеди да караме. Или АЕЦ или петрол.

Газът /метан и пропан-бутан/ е бъдещето, а не електроенергията. Запазват се мощностите за производство на двигатели с вътрешно горене. Газът може да се добива в огромни количества от дъното на океана. Инвестициите са в пъти по-малко от тези на електроавтомобилите и всички други алтернативни горива.

А тази електроенергия за електромобила нали пак се произвежда от ТЕЦ-вете най-вече, които особено в България замърсяват особено много,защото са ни некачествени въглищата. Просто замърсяването няма да е в града, а някъде в полето - но всички проблеми от това замърсяване си остават.

Пари да ми дават, не сядам да карам китайска кола.

голям камъни хварля,голям дума не казваи ;)

Друго си е "нов внос", а?

Дори и 10 годишна западна кола е в пъти по-сигурна и безопасна от китайската. Преди няколко години гледах краш тестове на някаква китайска кола. Пълен провал - при удар в стена с 60 км/ч двигателят влиза в купето. Сети се сам какво става вътре.