Ако на национално ниво има напредък, то уязвимостта при доставчици на услуги е висока, каза вицепремиерът Томислав Дончев при откриване на конференцията Cybersec 2019, организирана от Дигиталната национална коалиция.

Има ръководители, които нямат адекватно поведение при киберинцидент. За това трябва да се разделим с илюзиите, че кибератаките застрашават само устройствата ни. Те застрашават дори живота ни, посочи Дончев, цитиран от БТА.

Да се разделим и с илюзията, че мерките за киберсигурност трябва да са само на национални ниво, призова вицепремиерът и допълни, че международното сътрудничество трябва да е приоритет. Процесите трябва да бъдат мислени в перспектива, подчерта Дончев.

Еврокомисарят Мария Габриел посочи, че не просто е важно да има законодателство, а важно как то се прилага. А киберсигурността засяга всеки от нас, всяка институция.

Снощи е постигнато споразумение с ЕП за нова програма на стойност 9 млрд. евро, от които 2 млрд. са за киберсигурност. В рамките на това ще се създаде нов център по киберсигурност, който да управлява тези пари.

350 хил. IT специалисти липсват в Eвропа. В момента жените сред киберекспертите са едва 17 процента, посочи Габриел.

Всяко инвестирано евро в киберсигурност е инвестиция в нас, допълни тя.

Мария Габриев на конференцията "Cybersec 2019", посветена на разработването и внедряването на системи, отговорни за поддържане на киберсигурността и опазването на личните данн

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Посланикът на Великобритания в България Ема Хопкинс и Соломон Паси по време на конференцията "Cybersec 2019"

Снимка: БТА

Гергана Паси на конференцията "Cybersec 2019", посветена на разработването и внедряването на системи, отговорни за поддържане на киберсигурността и опазването на личните данн

Снимка: БТА