Крайно време е България също да има своя агенция за киберсигурност. Трябва да създадем такава централизирана структура, която да може да координира тази дейност. Това заяви Петър Курумбашев, член на Групата на социалистите и демократите в ЕП, по време на конференцията "Киберсигурност в електрическата мобилност и цифрова трансформация в енергийната инфраструктура", организирана от Националната браншова организация за електрическа мобилност (ИКЕМ).

"В много държави вече има национални агенции за киберсигурност. В България тази функция е разпределена само между 4-5 места. От една страна - имаме Държавна агенция "Електронно управление"; от друга - стои много добрата работа на ГДБОП. От трета страна - стои въпросът за защита на критичната инфраструктура, което е в компетенциите на ДАНС. Не на последно място - Министерство на отбраната с неговия киберотдел, който също има своите много важни функции", каза още той.

Участие в конференцията взе и комисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

По думите на Петър Курумбашев в сферата на киберсигурността съществуват някои значителни проблеми - на европейско ниво това е егоизмът на държавите членки, които нямат голямо желание да обменят информация помежду си.

"На национално ниво пък стои проблемът с егоизма на отделните институции и служби за сигурност, които също не са особено ентусиазирани да говорят помежду си, тъй като данните се превърнаха в стока и никой няма желание да ги споделя. Понякога това става доброволно, понякога пък става така, че до понеделник няма кой да съобщи за нещо, което се е случило в петък вечер. В повечето случаи тази координация е повече от задължителна - както например е при координирана кибератака, случваща се едновременно в няколко държави членки", обясни той.

"Надявам се скоро българската държава да има такава своя агенция. Има различни модели - във Франция и Сингапур, например, агенцията за киберсигурност е пряко подчинена на премиера; в Германия - на вътрешния министър. Предимството да бъде подчинена пряко на премиера, според мен, е, че когато подобен род информация се изисква от по-високо ниво, всички служби и институции ще трябва да работят заедно", смята Курумбашев.

Българският евродепутат е докладчик в сянка по доклада на Европейския парламент за Европейската агенция за киберсигурност. Предложенията му са свързани именно с това тя да бъде по-силна, независима, с повече правомощия и отговорности. В момента Курумбашев участва в т.нар. "триалози" по Акта за киберсигурност - преговорите между Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС.