Това бе посланието, което отправиха 150 топ експерти по киберсигурност на международна конференция в София. Събитието на тема “Предизвикателства в киберсигурността“ бе организирано съвместно от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Държавната агенция „Електронно управление“ като част от официалната програма на първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

„Във време, когато имаме милиони свързани устройства, когато бизнесът зависи до много голяма степен от интернет, когато децата ни все повече време са онлайн, ние трябва да се водим от една дума – сигурност!“, заяви комисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. Тя добави, че завършването на Единния цифров пазар представлява една от най-големите възможности за Европейския съюз по неговия път към икономически и социален просперитет.

Въпросът е как да намерим правилния баланс, само с контрол проблемът със сигурността няма да бъде решен, каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на приветствието си към участниците във форума.

„Всеки ден милиарди граждани разчитат на интернет технологиите и иновациите – от общуване с близките им хора, през електронно здравеопазване до управление на финанси“, изтъкна заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски.

По думите му, в същото време атаките посредством софтуер за изнудване са нараснали с 300 % от 2015 г. насам, а икономическото въздействие на киберпрестъпността се е увеличило петкратно от 2013 до 2017 г.

„Когато създаваме стратегии и предприемаме стъпки за подобряването на сигурността на световната мрежа, действията на държавите, бизнеса и обществото трябва да имат глобален характер“, каза още заместник-министърът.

Председателят на Държавната агенция за електронно управление Атанас Темелков заяви пред участниците:

„Рисковете и заплахите в киберпространството са общи за държавите членки и ни е необходима колективна визия и засилено сътрудничество помежду ни, за да подобрим оперативния капацитет на европейско ниво и изградим силна киберсигурност за ЕС.“

Първата тема на дискусиите бе свързана с Европейската екосистема за киберсигурност. Специален панел бе посветен на сигурността в Интернет. В тази връзка бе представена и темата за киберхигиената. Тя е фокусът на Национална образователно-информационна кампания, инициирана от Държавната агенция „Електронно управление“, под патронажа на европейския комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

Инициативата е подкрепена от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и се провежда в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС чрез различни събития. Кризисният мениджмънт, оперативната координация между държавите членки и ролята на Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност, бяха темите на дискусия с участието на висши служители по куберсигурността в Европейския съюз.

Финалната тема на форума бе насочена към сътрудничеството на политическо ниво, наречено още кибердипломация, общите законодателни стъпки, необходимостта от колективна реакция и развитието на научните изследвания за противодействие на атаките в световната мрежа.