Семерджиев обясни, че е искал първо пред НС да съобщи решението на комисията, взето единодушно късно снощи, предаде БТА.

Има три основни фактора за по-голямото увеличение: подпомагането на възобновяемите енергийни източници, подпомагането на когенерацията при ефективно използване на горива – природен газ и въглища, както и нова добавка, дължаща се на дългосрочните договори за изкупуване на енергията от ТЕЦ-овете "Марица Изток" 1 и 3, обясни пред депутатите Семерджиев.

Семерджиев припомни, че в приетия през 2007 г. закон за възобновяемите и алтернативните енергийни източници е определен механизъм, с който да се компенсират повишените разходи на тези източници.
Съгласно националната цел на България за дял на енергията от ВЕИ брутното крайно потребление трябваше да достигне 16% към 2020 г. Към момента сме значително над индикативния график за постигане на тази цел, уточни Семерджиев.

Как се увеличава цената на тока


Пред журналисти Семерджиев по-късно поясни, че относителният дял на повишението на добавката за зелена енергия в общото поскъпване на тока с 13% е около 8 на сто. От 3,72 лв. на мегаватчас добавката скача на 11,10 лв. на мегаватчас електроенергия.
Добавката за невъзстановяеми разходи на НЕК за изкупуването на електроенергия от двата ТЕЦ-а е 3,38 лв. на мегаватчас електроенергия. Добавката за изкупуване на електроенергията, произведена от комбинирано производство на топлофикациите, е 3,83 лв. на мегаватчас.
Всички тези добавки се начисляват в цената за пренос, която ДКЕВР дава на обществения доставчик на електроенергия - НЕК, за да покрие разходите си за задължително изкупуване на енергията от тези три източника.

Бурни политически реакции


От името на Синята коалиция Мартин Димитров определи увеличението с 13 процента като рекордно. По думите му грешна политика на Тройната коалиция е допуснала заявления за 12 000 мегавата ВЕИ-проекти, които за щастие не били реализирани.
Другата основна грешка е, че се избърза с осъществяването на тези проекти по високите цени, каза Димитров и добави, че цената на "зелената енергия" намалява всеки ден.

Коалиция за България поиска компенсации на доходите на най-уязвимите групи български граждани заради рекордното увеличение на тока. Ангел Найденов от левицата посочи, че поскъпването на електроенергията с 13 процента е поредната изненада, която вещае и поредния тежък удар върху доходите на хората и стандарта им на живот. Това повишение очевидно става с мълчаливото съгласие на правителството, но защо не се казва нищо за компенсации, попита
Найденов.

Българското общество трябва да знае на какво се дължи това увеличение на тока, заяви от парламнетарната трибуна Цвета Караянчева, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ. И според нея Тройната коалиция е обрекла българския бизнес да плаща най-скъпата зелена енергия, подписала проекти за 12 000 мегавата. Това, смята Караянчева, се равнява на ток от 6 атомни електроцентрали. ГЕРБ сменили закона за ВЕИ, като „гарантирали” пазар за 4 000 мегавата, „но от тях допуснахме да се построят едва 600 мегавата. Ако не беше променен лобисткият закон за ВЕИ на Тройната коалиция, сега увеличението щеше да е най-малко с 28%”, категорична бе Караянчева, цитирана от "Фокус".

В лично обяснение Мая Манолова (Коалиция за България) заяви по адрес на ГЕРБ, че „увеличението на електроенергията се случва сега, по време на вашето управление. Управляващите нямат очи и срам".
„Вие управлявате трета година, не можете да бягате от отговорност във всеки случай”, заяви Манолова.
Ние сме „за” зелена енергия. Очевидно не сте за зелена България. Къде спахте през тази 1 година, това е безобразно, обърна се депутатката към управляващите.

„Кой ще плати сметката”, заяви на свой ред министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Целият свят се изсипа тук да инвестира в зелена енергия, каза още той.
Министърът каза също, че "поне със 100% по-скъп ток щяхме да да плащаме, ако ГЕРБ не са спрели проектите, подписани от Тройната коалиция за ВЕИ".
Оправихме вашите каши, подчерта Добрев.

Борисов: Токът поскъпва заради Тройната коалиция
Законът за зелената енергия, приет през 2007 г. е най-лобисткият, приеман досега в България, каза премиерът Бойко Борисов в Бургас, който бе помолен за коментар във връзка с увеличаването на цената на електроенергията. Той добави, че законът бил приет благодарение на тройната коалиция и сега ние плащаме цената на този ток, въпреки че сегашното правителство е успяло да я свали на два пъти. Ако не е било това намаление сега увеличението на тока щяло да е 40 процента, каза още Борисов.