Предложението на ръководството на ДКЕВР е инфлацията да се включи в цената на тока от първи юли, съобщи БТА.
През ноември 2010 г. бе отчетена 4,6% годишна инфлация.

Като оценим колко е голяма инфлацията, ще преценим дали тя ще има ефект върху цените, ще се вземе предвид и влиянието на други фактори, допълни Семерджиев. По думите му и досега инфлацията е била фактор в ценообразуването на електроенергия, но когато е незначителна, тя не се е отчитала или се е отчитала дотолкова, доколкото влияе на преките разходи на компаниите.

Все още не е взето решение дали от юли абонатите ще плащат такса "Електромер". Очакваме предложенията на енергийните компании за размера на такса "електромер", каза в отговор на въпрос Семерджиев. Според него, такса има навсякъде и ако бъде въведена у нас, тя ще е една и съща за клиентите и на трите електроразпределителни дружества.

Абонатите на топлофикациите, които погасяват навреме сметките си, няма да дадат нито стотинка повече заради некоректните платци, обеща шефът на ДКЕВР, предаде БНР.
В отговор на въпрос той каза, че никога в цената за парното не е отчитана несъбираемостта на вземанията на топлофикациите. Несъбираемите вземания на първо място се отразяват върху резултатите на тези дружества, защото те ги отписват в края на периода като чиста загуба и в този смисъл нарушават финансовата стабилност на дружествата, но върху цените не се отразяват, допълни Семерджиев.

Според него несъбираемостта е влошила и възможността на топлофикациите да инвестират и да се отлага внедряването на високоефективни технологии, които водят до понижаване на цената на парното.

Семерджиев заяви, че всяко топлофикационно дружество трябва да вземе  мерки за повишаване на събираемостта.
По думите му, сега се приемат бизнес-плановете на топлофикациите и в тях се предвижда значително повишаване на събираемостта чрез сегашните мерки. Възможно е на законодателно ниво да се дадат възможности топлофикациите още по-бързо да събират вземанията си, каза председателят на ДКЕВР.

По повод предложение на столичния кмет в случаите, когато половината от обитателите на един блок не плащат сметките си за парно, да се спира подаването на топлоенергия на целия блок, Семерджиев каза, че според него по-добрият вариант е този процент да е поне 75 на сто.

Компанията ЧЕЗ, която снабдява Западна България, може да не поиска поскъпване на тока от юли. Условието това да стане е да паднат цените на електроенергията, която дружеството изкупува, каза междувременно един от директорите в ЧЕЗ Росен Йорданов, цитиран от БНР.

Ръководството на ЧЕЗ посочи, че при увеличението на цената на тока от 1 юли 2010 г. повишението е било основно за НЕК, докато електроразпределителните дружества са получили много малък процент и сега са в тежко финансово състояние.

На пресконференцията на компанията бе представен новият регионален мениджър за България Петър Докладал и новият главен оперативен директор Петър Баран.

Докладал заяви, че дружеството подкрепя въвеждането на цена за мощност, но очаква това да бъде предложение на ДКЕВР. До края на февруари ЧЕЗ ще е готово със своето предложение за цена на тока от 1 юли 2011 г.