Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов обясни, че има методология, която е одобрена принципно от Европейската комисия.

Инвестициите се оценяват на каква стойност са, доколко са изплатени, предоставени на двете централи. Те си правят собствените анализи, поискали са необходимо време, в което да анализират това и съответно очакваме обратна връзка от тях. Всичко зависи кога те ще са готови със собствения анализ и доколко са приемливи параметрите, които са им предоставени от нашите консултанти, каза Иванов, цитиран от БНР.

Целта на прекратяването на договорите е тецовете да излязат на свободния пазар на енергия.

Държавата вече успя веднъж да договори намаляване на цената на изкупуваната от тях енергия. От това в НЕК влязоха около 100 млн. лв.

От своя страна заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков заяви, че резултатът от разговорите с американските централи трябва да е приемлив за двете страни.

Много е важно в добри партньорски отношения, каквито сме имали с колегите от американските централи, да се водят по един дипломатичен и икономически изгоден начин за двете страни тези преговори, за да бъде постигнат консенсус и за двете страни и естествено най-доброто за българските консуматори, каза Станков.

По думите му има опасност преговорите да продължат с месеци.

В момента двете американски централи от комплекса “Марица Изток“ произвеждат около 20 на сто от потребявания ток в страната по данни на Централното диспечерско управление. Те имат преференциални цени при изкупуването на енергията.