Сделката е за 100% от капитала на двете дружества за обща сума от 72 милиона евро, съобщи "Дневник", като се позова на съобщението на Telekom Austria.

Част от тази сума ще зависи от представянето на двата оператора на пазара през следващите месеци. Окончателно плащане на 14.5 млн. евро (в рамките на общата сума) е договорено за 2011 г. в зависимост от представянето на придобитите компании, съобщи "Блумбърг", цитирана от "Фокус".
Австрийският телеком оценява "Мегалан" и "Спектър нет" на 83 млн. евро без дълговете на двете компании.

Предварителният договор на сделката, която подлежи на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията, днес беше подписан от Анреас Майерхофер и Теодор Захов, изпълнителен директор на "Спектър Нет" и Иван Йорданов, директор на "Мегалан", предаде БТА.

"Спектър нет" (Spectrum Net) и "Мегалан" ще запазят своя мениджмънт и ще работят като отделни субекти през следващите 18 месеца. Въпреки това очакванията на Telekom Austria са "Мобилтел" да предложи съвместни услуги под своя бранд до края на тази година. "Ще направим всичко възможно да запазим служителите - не само висшия, но и средния мениджмънт", обяви изпълнителният директор на Мтел Андреас Майерхофер, цитиран в съобщението и "Дневник".

Общите приходи на "Спектър нет" и "Мегалан" за 2009 г. са 25.3 млн. евро. Общата оперативна печалба за миналата година е около 7 млн. евро. За тази година прогнозите са, че тя ще достигне 9.6 млн. евро с очаквания за силен ръст в бъдеще.

"Мегалан" е интернет доставчик за 57 500 основно домашни потребители в София. Освен достъп до интернет, компанията предлага също IPTV (телевизия, предавана по интернет кабел до телевизор).
"Спектър нет" от своя страна е в сегмента на бизнес абонатите, на които предлага интернет, телефония и комбинирани IT услуги с национално покритие. Клиентите на телеком оператора са приблизително 31 600.

Собственици на "Спектър нет" са изпълнителният й директор Теодор Захов и "Алфа финанс холдинг", чийто основен акционер е Иво Прокопиев. В края на 2009 г. "Спектър нет" придоби "Орбител" в сделка за над 5 млн. евро. По този начин компанията застана на второ място след "Виваком" по брой стационарни телефонии линии.

„Телеком Аустрия” управлява мрежи за мобилна телефония в седем източноевропейски държави.