Сътрудничеството между България и Иран в газовата област бе централна тема на разговора на министъра на енергетиката Теменужка Петкова със заместник-председателя на Иранската палата на търговията, промишлеността, мините и селското стопанство Фархад Шариф, съобщиха от МС. В срещата участва и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Двамата участват в българската правителствена делегация в Иран, водена от премиера Бойко Борисов.

Иран работи по списък с приоритетни проекти за следващите четири години. От първостепенно значение за иранската страна е изграждането на експортни терминали за износ на втечнен природен газ в Персийския залив. Заедно с водещи западни компании от енергийния сектор се разработва голямото газово находище Южен Парс.

В момента в страната работи завод за втечнен природен газ, произвежда около 18 млн. куб. метра, предвижда се да достигне максималният си капацитет до четири години. Министър Зангане подчерта, че Иран смята България за свой близък партньор, който би могъл да бъде врата за иранските енергийни ресурси към европейските пазари.

Той подчерта, че запасите от природен газ на Иран в близост до Персийския залив са едни от най-големите в света.

България разглежда Иран като един от потенциалните източници на газ за бъдещия газоразпределителен център, който вече бе представен по време на 18-та сесия на Смесената българо-иранска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество през месец март в Техеран.

В краткосрочен план са възможни доставки на втечнен природен газ от Иран до грузинското пристанище Поти и оттам – през Черно море до България. В дългосрочен план доставките могат да се правят чрез LNG терминали или чрез новоизградени газопроводи.

В тази връзка министър Петкова представи актуалния статус на проектите за изграждане на междусистемни връзки със съседните държави, както и перспективите за участие на нашата страна в проекта за изграждане на LNG терминал край Александруполис.

„Този проект е много важна възможност за нас, защото ще ни осигури възможност за реална диверсификация на източниците на природен газ“, каза министър Петкова.

За момента най-голям потенциал съществува в LNG доставките, смята Фархад Шариф. По неговото мнение, в по-далечно бъдеще е възможно в нашата страна да се изгради мини LNG комплекс, чрез който да се доставя природен газ както за България, така и за Европа.

България и Иран ще възстановят работата на работните групи по енергетика и природен газ в рамките на Смесената междуправителствена комисия. През следващите четири месеца предстои обновяването на техния състав и провеждане на заседания в София.

По-рано Бойко Борисов каза, че от Техеран е дошло "изключително интересно предложение" - България да се включи в нов транспортен коридор: Иран - Армения - Грузия - България. В този коридор влиза превоза на стоки, включително газ, подчерта той.