Конституцията предвижда част от правомощията си президентът да възложи на вицепрезидента. 

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще определя кои хора, лишени от свобода, ще бъдат помилвани. Тя е упълномощена от Плевнелиев да назначава и представителя на държавния глава в 9-членния Национален съвет за българите, живеещи извън страната, пише в. "Дневник". 
Тя ще предоставя българско гражданство и убежище, съобщи БНТ.

Такива правомощия имаше и предишният вицепрезидент Ангел Марин. Краят на мандата му бе белязан със скандал именно заради тях, след като премиерът Бойко Борисов заяви, че Марин не трябвало "да получава орден "Стара планина" заради това, че помилва толкова престъпници". Обиден, бившият вицепрезидент върна ордена.

В администрацията на президента ще работят пет комиси и шест съвета.

Бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев вече е назначен за началник на кабинета на президента, а бившият зам.-строителен министър Екатерина Захариева - за главен секретар.

В работата си президентът ще разчита на 11 секретари. Част от тях вече са назначени - Мария Иванова за прессекретар (тя има и журналистически стаж в БНТ като икономически репортер и водещ), Елица Николова за секретар по икономика, развитие на регионите и инфраструктура, Петя Тянкова и Росен Кожухаров - за секретари по правните въпроси. Николова беше началник на кабинета на Плевнелиев, докато оглавяваше министреството на регионалното развитие.

Тянкова е бивш адвокат, била е юридически съветник на Плевнелиев и в регионалното министерство, там е работила и по проекти на Световната банка. Кожухаров идва от правната дирекция на правосъдното министерство.