Животът ме е научил на едно - цената на една стока е такава, каквато някой ти я плати. Може би важният въпрос е как да не се повишават цените - това в номинално изражение е трудно да бъде спряно, но е възможно да се помисли как парите да имат по-голяма покупателна способност. 

Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев по време на организираната от Dir.bg, КРИБ и Агенция за насърчаване на МСП финансова конференция "България в Еврозоната - предимства и възможности".

Перспективите за финансова стабилност и икономически растеж в еврозоната представят в третия панел още министърът на финансите (2014-2020) Владислав Горанов, министър-председателят на Република България (2013-2014), министър на финансите (2005-2009) Пламен Орешарски, депутатът от БСП и зам.-председател на комисията по енергетика в НС Драгомир Стойнев, Любомир Дацов, зам.-министър на финансите (2001-2005), финансовият министър (2001-2005) Милен Велчев. Модератор е Николай Василев, управляващ партньор на "Експат Капитал", вицепремиер и министър на икономиката (2001-2003).

По думите му нелоялните търговски практики за продажба на стоки и услуги са основен пазарен проблем, който изкривява целия пазар и е предпоставка за повишаване на цените.

Животът ме е научил на едно - цената на една стока е такава, каквато някой ти я плати, заяви Алипиев

Снимка: Николай Илиев, Dir.bg

"Ако големите търговски вериги, който осигуряват малката и средната потребителска кошница на потребителите, използват тези нелоялни практики, това въвлича сред себе си целия пазар, защото малките търговци ще са принудени да повишат и те цените", обясни Алипиев.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Той добави, че тези практики са основен проблем и на потребителите, тъй като харчат парите си нещо, което не им върши работа.

"Но това е проблем и на конкуренцията, защото, когато търговците използват нелоялните практики, принуждават тези, които са лоялни търговци, да влязат в сивия сектор, за да оцелеят", каза още председателят на Комисията за защита на потребителите.

Нелоялните практики карат лоялните търговци да влизат в сивия сектор, смята председателят на КЗП

Снимка: Николай Илиев, Dir.bg

Алипиев благодари на организаторите за поканата и възможността да присъства на събитието.