Стоил Алипиев: Трябва да се помисли как парите да имат по-голяма покупателна способност

Нелоялните практики изкривяват целия пазар и са основен проблем на потребителите и конкурентите, заяви председателят на Комисията за защита на потребителите

Обратно в новината

Коментари - Стоил Алипиев: Трябва да се помисли как парите да имат по-голяма покупателна способност | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

При две легитимни валути се избягва инфраоцията което означава запазване на нивото на спосолността.

България е в много по- изгодна позиция сега, когато е във валутен борд, отколкото ако приеме еврото. Имаме все пак някаква самостоятелна монетарна политика и в същото време сме застраховани от банковите сътресения от 1994-95 година. И най- важното- в отделение "Емисионно" на БНБ има активи за около 65 милиарда лева, които са добре обезпечени и са си НАШИ. Влезем ли в еврозоната, губим всякаква самостоятелност в монетарната политика, губим тези 65 милиарда лева /те стават собственост на ЕЦБ- за това е голямото натискане от страна на еврозоната, защото 65 милиарда са си 65 милиарда/, които ще отидат за обезпечение на количествените улеснения, т.е. изкуственото поддържане на стандарта на живот на фалиралите Гърция, Италия, Испания, Франция, Португалия, които пък ще продължават да ни се смеят какви бедняци сме, или пък ще отидат за финансиране на Украйна. Изобщо, на кой идиот му минава през акъла от държава с 23% задлъжнялост да се обединим във финансов съюз с държави със средна задлъжнялост от над 90%. Вие лично ще го направите ли като физически лица, ще си обедините ли финансите с ваши комшии, които са с голяма задлъжнялост? Не гледайте всички тези мазни финансови пехливани, които ни поучават от трибуната- техните бизнеси са пряко зависими от лесното финансиране, което еврозоната може да им осигури. Осигуряване, което означава задлъжняване за българската държава, т.е. за всеки един от нас. И не на последно място- ние сме вързани към марката, а не към продъненото евро. Ако някой ден на германците им писне да влачат целия ЕС на гърба си, излязат от еврозоната и си възстановят марката, ние за 24ч ще забогатеем на фона на посочените по- горе страни. Което е и лелеената от българина мечта да стане по- богат от гърка.

народа е казал свинско с зеле но един яде зелето а друг свинското затова процента не трябва да се използва а реалната стоиност

След прочетеното относно коментарите на председателя на КЗП почвам да се питам този човек какво образование и каква професионална експертиза има.

И аз това се питам.

Нема кво да го мислиш, бе галош. Аз ще ти кажа - като са повече.

Централните банки са отговорни за това, не нашите политици. Когато печаташ трилиони и ги раздаваш като евтини кредити на фирми а те ги изнасят извън европейския пазар в офшорки или инвестиции, покупвателната способност на еврото само ще спада. Всички икономисти много бързо забравиха последните години какво точно причинява инфлация и обезценяването на валутата, а това е точно превода на думата инфлация, раздуване на общото количество пари. Когато си свръх богат или си корпорация ти валута не държиш, теглиш и обръщаш в активи, хората дето живеят от заплата до заплата и се мъчат да спестят някой лев го усещат постоянно, когато 700-те лева са купували н на брой неща миналия месец, но този не могат. Това са елементарни неща.

Политиците са ключов участник в "изпирането" на "горещите" пари, напечатани от централните банки. Там невинни няма. Инфлацията по дефиниция не е увеличаване на паричната маса, а увеличаване на цените на стоките и услигуте. Проблема е, че неолибералите хакнаха статистическите служби и фалшифицираха данните.. след което използваха данните за основен аргумент за печатането на пари. Алгоритъма е следния: 1. печатиш и раздаваш кредити "за иновация", като създаваш огромно разнообразие от стоки и услуги по целия ценови спектър, дори и ненужни, имитиращи и откровено безумни идеи.. 2. правиш субтитуция на стоки и услуги, промяна в качеството и количествените параметри, така че да ги пропусне статистическата служба. Така неотчетено всъщност се вдига инфлацията. Скрито. Не отчиташ цените на имоти и др. финансови активи. Там инфлацията е огромна, но се отчита само ръста на лихвата по кредита. Общо взето, това са триковете с които се прикрива изтичането на напечатаните пари в правилните джобове. Списъка с магиите на монетаристите далеч не е изчерпателен.

"Инфлацията по дефиниция не е увеличаване на паричната маса, а увеличаване на цените на стоките и услигуте." Може, но аз съм чел и друга хипотеза: инфлацията е следствие от забавеното обръщение на парите, т.е. бавен паричен оборот и стокооборотът трудно се обслужва, което води до увеличаване на цените.

По-голяма спрямо какво?? Има два големи дисбаланса, от които страдат българите: 1. вътрешен - твърде голям (НЕОФИЦИАЛЕН!) гап между бедни и богати. Официално бедните са 710 лв МРЗ а богатите 3200 (МОД). Реалността обаче е, че нито 710 са най-бедните, нито 3200 са богатите. 2. външен - ЕС МРЗ 1200 евро, БГ 350 евро МРЗ. Това е повече от 3 пъти, като за много стоки и услуги плащаме на общоевропейски цени. Напр. за ток. Всички тези изкривявания имат порочна причина от началото на Прехода - откраднат производствен капацитет, както и активи за милиарди.. много от тях скрити и в западни банки и в последствие вързан неизгоден курс в борд, който насърчава износа, за сметка на евтините разходи (за труд).. Ето къде се крие бедността на българите. Конкурентни предприятия за сметка на всички трудещи се, скрито зад стабилен, но изключително несправедлив обменен курс. Курса гарантира износна конкурентноспособност в полза на заграбения производствен капацитет, за сметка на целия български народ. Това се решава с предоговаряне на курса на еврото на 0.60 лв за евро. Причини и валидни аргументи бол. Е частта от бизнеса, чиято конкурентноспособност възниква на база евтините разходи в България ще изреве на умряло, но на карта е заложен мира в държавата. Трябва да се отбележи, че не всеки износен бизнес е конкурентен само и основно заради ниските разходи в България, но това са единици и по-скоро изключения.

И кой ще е този които да помисли по въпроса? Депутатите ни два месеца отлагат редовният кабинет заради ИК и бюджета. И докато някой стигне тази точка може и 2025 година да стане. От друга страна нали сме на свободния пазар на цените? Където ако си към този пазар си защитен от спекулации, монопол и спекулативните цени. Е да да е ама именно благодарение на този пазар всеки на база спекулации от данните на пазара си определя цената така както на него му харесва. ЧЕЗ са били осъждани три четири пъти заради неправомерно увеличение на цените, въпреки че нищо не са връщали на потребителите си. Отделно вносните продукти се продават на по-ниски цени от родното. А родното се изнася за няма нищо!!! Дори и ако някой от тези продукти са били изработени в България!?! Цигарите из Европа са на минимум до 10 лв. на кутия, докато при нас все още на пет и нещо си. И защо се позволява всичко това? За да не се обидят чуждестранните фирми! Защото те са по-важни. Хем бизнеса се компенсира за цените на енергията, хем намалиха грамажа на продукцията си, хем и на по високи цени продават всичко. Но едва свързвали двата края и едва плащали на работниците си!? Лесно се определя къде е проблема и защо се допуска това. Проблема е защо тези в НС позволяват това да продължава?