Еврозоната ще доведе до тласък на доходите, коментира председателят на КНСБ Пламен Димитров. Това се случи по време на последния панел "Еврозоната - увеличаване на доходите и ползите за бизнеса" на конференцията "България в Еврозоната - предимства и възможности".

Събитието е организирано от Dir.bg, КРИБ и Агенция за насърчаване на МСП с цел да представи ползите и предимствата от влизането на България в еврозоната.

Най-големите страхове са на хората, защото и в момента доходите ни са 52% от средноевропейските. Затова мнението на синдикатите може би в този дебат е толкова важно, защото те малко или много отразяват мнението на работещите в България. Категорично Пламен Димитров от КНСБ заяви, че КНСБ винаги е била системен и неотклоняващ се привърженик за евроинтеграцията на България и влизането на страната в еврозоната. Тя винаги е била такава дори и по време на тежкия шок, за който говори бившият финансов министър Пламен Орешарски при приемането на валутния борд и начина, по който това се случи.

Пламен Димитров даде три отговора на въпроса на въпросите кога доходите ще се увеличат поне с тази скорост, с която се движи (конвергира) ръстът на икономиката. Той подчерта, че доходите нарастват последните години с изключение на последната. Това очертава ясен проблем, който налива допълнително вода в мелницата на всички скептици на влизането ни в еврозоната.

Но има няколко важни неща, които той коментира. Данните на Евростат показват средно 0,3 процентни пункта ръст на инфлацията средно при държавите след присъединяването. Ако кажем на хората, че няма да инфлация, няма да е вярно, при някои стоки тя ще е по-голяма особено при по-бързо оборотни стоки, каза Пламен Димитров. Кафе и минерална вода ще поскъпнат повече. Но при всички страни, присъединили се към еврозоната и това се вижда най-ясно при балтийските страни за разлика от страните от Централна и Източна Европа, които не са вътре е, че има сериозно развитие и ръст в доходите. Особено валидно е това за две от балтийските държави, които също подобно на България бяха във валутен борд. Влизането в ерозоната ще даде тласък на доходите и ще стимулира конкурентоспособността, подчерта Пламен Димитров.

Като говорим за минималната заплата и разговорите в момента за увеличаване на минималната работна заплата в България, ами минималната работна заплата Латвия е 500 евро, в еврозоната няма държава с минимална заплата под 500 евро, каза Димитров.

На следващо място, той коментира, че производителността ни е най-ниска, но не толкова ниска колкото са ни ниски доходите. Латвия е с малко по-висока производителност, но с много по-високи заплати, обясни председателят на КНСБ.

Инфлацията няма как да стане по-висока от около половин процентен пункт в годината на влизането, каза още Димитров. Трябва да обясняваме всички, социалните партньори, медиите, НПО са длъжници, но и властта е длъжник с ресурс, не става дума, че искаме пари, стана ясно по думите му. Политиците се сменят, но синдикати и бизнес остават онази устойчива котва и на нас трябва да ни се даде възможността да направим кампанията за влизането в еврото истинска, няма я до момента наистина, завърши председателят на КНСБ.