България ще е истински член на Европейския съюз, едва когато станем член на Шенген и Еврозоната. България ще забогатее през следващите години и това няма да се дължи само на влизането ни в Еврозоната, защото процесът на реална конвергенция няма да бъде спрян. По-важният въпрос е - колко бързо ще забогатяваме. И влизането ни в Еврозоната ще ни даде възможност да забогатяваме по-бързо. А то ще се случи своевременно само със стегната бюджетна политика.

Това заяви министърът на финансите (2001-2005) по време на организираната от Dir.bg, КРИБ и Агенция за насърчаване на МСП финансова конференция "България в Еврозоната - предимства и възможности".

Перспективите за финансова стабилност и икономически растеж в еврозоната представят в третия панел още  министърът на финансите (2014-2020) Владислав Горанов, министър-председателят на Република България (2013-2014) и министър на финансите (2005-2009) Пламен Орешарски, Любомир Дацов, зам.-министър на финансите (2001-2005) и председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев. Модератор е Николай Василев, управляващ партньор на "Експат Капитал", вицепремиер и министър на икономиката (2001-2003).

Милен Велчев подчерта, че еврото е преминало през достатъчно много бури досега, че трудно може да си представи човек какво може да се случи, за да се провали тази парична система.

ВСИЧКИ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Противниците на еврото черпят вдъхновение за опонирането от всеобщия скептицизъм, който винаги е съпровождал еврото от неговото създаване. Дори и последната сила на американския долар спрямо еврото със сигурност се възприема като лебедовата песен на еврото, но ето, че то показа нова сила в последните седмици. Няма съмнения, че еврото ще продължи да съществува като втора резервна валута в света", заяви Милен Велчев.

Пламен Орешарски, Милен Велчев и Любомир Дацов

Снимка: Николай Илиев, Dir.bg

"Всички бяхме сигурни, че две години по-късно след еврочленството ни през 2007 г. вече ще сме в Еврозоната", спомни си бившият финансов министър. "По-късно се оказа, че скептицизмът към нашето членство е бил по-голям дори, отколкото в България, и реалното ни влизане се отложи за известно време. Подобни бяха и оправданията, "че не ни искат", каза той и изтъкна заслугата за напредъка на последния кабинет на ГЕРБ.

"Последното правителство на г-н Борисов показа, че с достатъчно политическа воля и дипломатичност показа, че резултатите могат да се постигат, въпреки скептицизма на нашите европейски партньори, и поздравявам министър Горанов за усилията, които бяха положени в тази посока", обърна се към колегата си Велчев.

"С колегите винаги сме смятали, че влизането в ERM е истинското предизвикателство. По-нататък излизането от ERM с влизането в Еврозоната е по-скоро формалност, стига, разбира се, да не спрем да си пишем домашното и да не почиваме на лаврите си, а да продължим да водим политика, която се очаква от нас и е в съзвучие с политиките за поддържане на стабилност на Еврозоната", подчерта той.

"На всички ни е ясно, че България ще бъде истински пълноправен член на ЕС, едва когато станем член на Шенген и Еврозоната. Смятам, че другото ни членство в Еврозоната е в пъти по-важно от фундаментална икономическа гледна точка и от гледна точка на това доколко ще допринесе за благосъстоянието на българите", заяви бившият финансов министър.

Бившите финансови министри Пламен Орешарски и Милен Велчев, бившият финансов зам.-министър Любомир Дацов

Снимка: Николай Илиев, Dir.bg

Той призова сега управляващите и бъдещите управляващи, преди или след още едни предсрочни избори, да "не свалят поглед от топката", използвайки футболния жаргон, и да не се отказват от стегнатата бюджетна политика.

Милен Велчев отправи критики спрямо кабинета на четворната коалиция, че не са направили достатъчно за ускоряването на влизането ни в Еврозоната.

Милен Велчев

Снимка: Николай Илиев, Dir.bg

"Що се отнася до пазара на облигации, той оцени по-рано през тази година разклатените ни шансове за влизане в Еврозоната, породени донякъде от неполагането на последното редовно правителство на недостатъчно усилия", отчете Велчев. "И доходността от български държавни облигации се качи с няколко процента в рамките на месеци. Моето впечатление, че в случая с България това беше много по-рязко", констатира Велчев.

Снимка: Николай Илиев

Бившият финансов министър обаче отчете заслугите на служебното правителство и президента ситуацията да бъде стабилизирана.

"В последните един-два месеца сигналите, които бяха подадени и от президентството, и от служебното правителство за желание за водене на стегната бюджетна политика и приоритизиране влизането ни в Еврозоната, доведе до обратния ефект и доходността спадна с несимволичен размер. Даже аз самият в най-добрия момент инвестирах в български държавни облигации и съм засега много доволен от това", заяви Милен Велчев.

И добави, че страната ни е трябвало да иска присъединяване още през следващата година.

"Аз все още не мога да си обясня защо се отказахме от датата за влизане едновременно с Хърватия още в началото на 2023 г.", призна Велчев. 

Снимка: Николай Илиев, Dir.bg

Стегнатата бюджетна политика е достатъчна, за да си гарантираме своевременното влизане в Еврозоната в началото на 2024 г., категоричен беше финансистът. Затова Милен Велчев отправи апел по пътя към Еврозоната "да докажем, че не сме власите от приказката, че власите се давят накрая на Дунава".